5 najčešćih mitova o kosi koje treba odmah da zaboraviš

Nedeljni horoskop: 17.mart – 23.mart

Wannabe editorijal: NEON FEVER

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ove stvari ti niko nije rekao o zaljubljivanju u najboljeg druga

Istorija mode: Renesansa

Istorija mode: Renesansa

Renesansa predstavlja kulturni pokret u periodu od 14. do 17. veka, nastao u Firenci u kasnom srednjem veku odakle se brzo proširio na ostatak Evrope

Moda je predstavljala svojevrsni statusni simbol tokom Renesanse. Vlasti se ozbiljno počinju baviti pitanjem klasnih razlika u odevanju i zakonom propisuju šta koja klasa sme da nosi. Bogati građani i plemići nose skupocene, vezom ukrašene svilene haljine, krzno i pojaseve. Običnim građanima i seljacima zabranjeno je posedovanje i nošenje svile. Oni, umesto toga, nose jednostavniju odeću bez ikakvih ukrasa.

139 Istorija mode: Renesansa

Slojevita, ukrašena odeća raskošnih materijala bila je simbol statusa

Ženska moda renesanse

Žene su, kao i muškarci, dnevne haljine nosile preko lanenih košulja. One su se najčešće sastojale iz jednog ili dva dela. Jednodelna haljina bila je dugačka od ramena do stopala. Gornji deo haljine, bio je od čvrstog materijala i ličio na muške prsluke, a sredinom 15. veka zamenjen je korsetom. Dvodelna haljina sastojala se od podhaljine (lanene košulje i suknje) i raskošne glavne haljine. Pufnasta podhaljina nije bila strogo skrivena i ona se mogla videti ispod glavne haljine u predelu rukava i oko vrata.

232 Istorija mode: Renesansa

Odeća dobija na volumenu, dodaju se falte, nabori i visoke kragne

Do početka 16. veka, stil ostaje isti, odeća samo dobija na volumenu: postaje šira i naborana.

Tokom godina, glavni elementi odeće ostajali su isti, a menjani su samo detalji poput oštrine kroja, visine kragne, punoće materijala, u zavisnosti od želja i prohteva kraljeva i kraljica koji su diktirali tempo promena u modi.

Žene su se različito odevale tokom čitavog renesansnog perioda, a najčešće je varirao stil okovratnika. Sredinom 15. veka okovratnici su bili visoki i zaobljeni. Krajem 15. veka ovaj stil se menja, pa postaje moderan duboki ‘V’ izrez  koji je otkrivao gornji deo  lanene košulje.

Kosa je kod aristokratskih žena skupljena u pozamašne punđe, ukrašene biserima, šnalama ili malim šeširima koji dodaju visinu punđi.

326 Istorija mode: Renesansa

Krajem 15. veka visoka kragna nestaje, a glavna haljina postaje otvorenija tako da više otkriva potkošulju

Muška moda renesanse

Muškarci renesanse najčešće su nosili slojevitu odeću koja se sastojala od svilene košulje, prsluka (doublet), ogrtača, kratkih pantalona i čarapa.

425 Istorija mode: Renesansa

Odeća renesansnog čoveka

Svilena košulja je bila osnovni komad garderobe, pa su je nosili najbliže koži. Pošto je košulja kao takva bila simbol radne klase, teškog rada i mučnog života seljaka, aristokratija je preko svilene košulje nosila doublet ili prsluk. Preko njega muškarci su nosili ogrtače dugačkog i širokog kroja od raskošnih materijala koji su simbolizovali njihovu eleganciju, imućnost, plemenito poreklo. Obavezan deo muške odeće bile su kratke pantalone do kolena ispod kojih su nosili uske čarape do kolena.

524 Istorija mode: Renesansa

Kod muškaraca obiluju pufnasti nabori, krzno i pero na šeširima

Podjednako važni delovi muške garderobe bili su cipele i šeširi. Početkom ovog perioda muška obuća je bila duboka, šiljata i najčešće nošena u kući, dok su kožne klompe drvenog đona nošene napolju. Krajem 15. veka obuća je postala zaobljenija i sa trakom koja je kod članka vezivana u mašnu. Do kraja renesansnog perioda obuća je postala tanja i laganija. Šeširi su takođe upotpunjavali izgled muškarca u periodu renesanse. Oni su najčešće bili ukrašeni raskošnim perom, a nekad i draguljima.

Odeća nižih slojeva građanstva bila je jednostavnog kroja, boja i bez ukrasa. Prenaglašena odeća bila je statusni simbol pa su tako samo pripadnici aristokratije bili nosioci mode renesansnog perioda.

Izvori fotografija: karenswhimsy.com, world4.eu, historytoday.com


Saška Stojadinović je studentkinja Fakulteta političkih nauka, ponosna Vodolija zavisna od knjiga, pisanja, preterano pričljiva i ćutljiva u isto vreme, rođena u pogrešno vreme. Večito dete.

Editors choice