Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

U susret avanturi: Zašto je život punim plućima sinonim za sreću? (BLOG)

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

Između luksuza i stida: Elitne ljubavnice

Između luksuza i stida: Elitne ljubavnice

Elitne ljubavnice su slamale srca, menjale tokove istorije, uništavale i bile razlog mnogih rastanaka, pa i tragedija. I dok znamo za one najpoznatije, imena mnogih ostaće zauvek tajna. One su u zamenu za novac, nakit ili druga materijalna sredstva omamljivale neiskusna muška srca, zaluđivale bogate trgovce i imperatore, davale im svoje telo, a zauzvrat dobijale život u luksuzu i sramu.

Iako su ih mnogi posmatrali sa podsmehom i potcenjivanjem, jedino su one imale pravo na obrazovanje, jer pametna, edukovana ljubavnica bila je trofej muške moći.

Hetere su bile elitne ljubavnice antičke Grčke. To su najčešće robinje koje su uspele da otkupe svoju slobodu, a potom su postajale ljubavnice najuticajnijih ljudi tog doba. Umele su dobro da plešu i pevaju, a bile su i obrazovane, pa su bile redovni učesnici intelektualnih rasprava koje su vodili uglavnom muškarci.

slika 160 Između luksuza i stida: Elitne ljubavnice

Hetere su morale da nose posebnu odeću za koju su plaćale porez

Kurtizane su bile slobodne žene, ljubavnice visokih funkcionera i bogatih ljudi. Pružale su seksualne usluge, ali su provodile vreme u razgovorima sa svojim ljubavnicima. Tako su one pored telesnog užitka, pružale pravo intelektualno i duhovno zadovoljstvo, jer su mahom bile obrazovane i učene. Kurtizane su zahvaljujući svom obrazovanju i saznanjima iz razgovora koje su vodile sa uticajnim ljudima, izgradile status izrazito cenjenih i važnih osoba. Ipak, i među kurtizanama je postojala svojevrsna hijerarhija, pa su one najuglednije nazivane upravo ovim imenom, dok su one sa dna hijerarhijske lestvice nazivali prostitutkama.

slika 237 Između luksuza i stida: Elitne ljubavnice

Ninon de Lanklo je zahvaljujući uticaju koji je stekla radeći kao kurtizana, otvorila prvi salon

Najelitnije ljubavnice bile su metrese. One nisu bile za svakoga, niti je svako mogao biti za njih. Njihovi ljubavnici su bili najugledniji državnici i plemići. Veze sa najistaknutijim predstavnicima vlasti, metresama su omogućile izuzetan položaj u društvu, pa su i pored svog zanimanja bile veoma cenjene i poštovane.

slika 326 Između luksuza i stida: Elitne ljubavnice

Madam Pompadur je bila zvanična metresa Luja XV

U Japanu svi znaju za popularne gejše, prekrasne, učene orijentalne ljubavnice. Bile su učene lepom ponašanju, bile su talentovane za ples, pesmu, sviranje šamisena, ručnog bubnja, glumu, pričanje, kaligrafiju, znale su ceremoniju čaja i mnoge druge drevne veštine. Postojao je čitav kodeks pravila koje su morale ispuniti da bi se nazvale gejšama. Nakon višegodišnjeg podučavanja, gejša je bila sposobna da udovolji svom bogatom ljubavniku, koji je zauzvrat morao da joj obezbedi svo materijalno dobro koje bi poželela.

Osim gejši, u Japanu su postojale i imbai, ljubavnice neuglednog porekla, koje su još u detinjstvu prodate bordelima. One nisu pokazivale dovoljno sofisticiranosti da bi postale slavne gejše, pa su za život zarađivale radeći kao obične prostitutke.

slika 418 Između luksuza i stida: Elitne ljubavnice

Obuka gejši je počinjala kada napune tačno šest godina, šest meseci i šest dana

Bajadere potiču sa teritorije Indije i Malezije. To su prekrasne devojke, obučene za estetizovani erotski ples koji su izvodile u hramovima. Pored zabavljanja vernika, bavile su se i prostitucijom.

slika 516 Između luksuza i stida: Elitne ljubavnice

Erotizovani ples je simbolisao plodnost

O njima se pisalo, snimali su se filmovi, vodili ratovi. Bile su uticajne, važne i voljene, ali istovremeno i ponižene, omražene i osramoćene. Neprestano balansirajući između bluda i ljubavi, luksuza i patnje, uživanja i srama, ove ljubavnice su obeležile svoje vreme, zemlje, a na kraju krajeva, sigurno je da su uticale na čitavu istoriju, jer iako im ne znamo imena, niti lica, znamo da su postojale i ostavile trag baveći se najstarijim zanatom na svetu.


Nataša Delač voli ljude, smeh do suza, igranje igrica i prvu jutarnju kafu. Za nju, najlepši je osećaj kada prvi put u godini vidi more. Obožava putovanja, čaroliju i čuda.

Editors choice