5 najčešćih mitova o kosi koje treba odmah da zaboraviš

Nedeljni horoskop: 17.mart – 23.mart

Wannabe editorijal: NEON FEVER

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ove stvari ti niko nije rekao o zaljubljivanju u najboljeg druga

Iznenađujući razlozi vašeg manjka energije

Iznenađujući razlozi vašeg manjka energije

Možda je do kiše, a možda samo do jesenje lenjosti, ali prosto postoje dani kada nemate nikakve volje da ustanete iz kreveta, niti snage da se suočavate sa svakodnevnim izazovima.

Kako biste se izborili sa ovim deprimirajućim fazama kada dozvoljavate da vam vreme prosto “iscuri”,  važno je najpre spoznati moguće uzroke ovakvog stanja.

manjak energije 3 Iznenađujući razlozi vašeg manjka energije

Iako nedovoljno sna zvuči kao potpuno kliše uzrok, spavanje nema ulogu samo u odmaranju. Tokom sna se aktivira hormon rasta, koji utiče na izgradnju vaših mišića i jačanje kostiju. Nedovoljno sna, automatski vodi slabijem telu. San takođe ima krucijalnu ulogu u balansiranju nivoa holesterola u krvi, ali i normalizaciji funkcionisanja mozga. Pored slabosti, posledica nespavanja su i simptomi depresije.

Iako šećer deluje tako da vam instant podiže energiju, na duže staze njegovi efekti su upravo suprotni. Ukoliko se svakodnevno “kljukate” veštačkim šećerom i brzom hranom, pre ili kasnije ćete postati usporeni i lenji.

manjak energije 2 Iznenađujući razlozi vašeg manjka energije

Dehidratacija je još jedan od razloga manjka energičnosti. Iako često ne primećujete da ne unosite dovoljno vode, vaše telo to itekako uočava i reaguje pasivnošću, sa ciljem uštede postojećih zaliha.  Ukoliko je vaš urin žut – to znači da vašem telu nedostaje vode.

Nedostatak vitamina B je važan uzrok pasivnosti. Ako vašem organizmu nedostaje ovog vitamina, mitohondrije u vašim ćelijama ne mogu da proizvedu energiju iz glukoze.

manjak energije 4 Iznenađujući razlozi vašeg manjka energije

Ako imate otpornost na insulin, koja je preteča dijabetesa, vaše telo nije sposobno da šećer pretoči u energiju, i on se gomila u vidu masnih naslaga, a vi postajete neaktivni.

Neuravnoteženost lučenja hormona tiroidne žlezde i adrenalina, takođe mogu prouzrokovati naglu lenjost, te je to još jedna značajna stvar na koju morate obratiti pažnju, i pregledati se.

Jasna Stanić

 

 

Editors choice