Izvorna seljanka

Izvorna seljanka

Sedimo tako ti i ja, jedna naspram druge i po ko zna koji put moj mozak nada mnom tuguje. Slušam te verovatno po dvadeseti put do sada kako mi pričaš probleme tvoga grada, o svojoj kući iza koje svinjac se krije i o onom liku iz sela što te još preboleo nije. Beograd je bio jedini grad u kojem možeš da studiraš, nema veze što tri blage nemaš. Mama i tata prodali su dve njive i šljivarnik pored puta, a tvoja tetka iz Švice, ikona mode i sala, redovno te parama snabdeva. Samo da bi ti na Vračaru jadikovala, iako je do juče tvoja baba veš u reci prala.

Jer budimo iskreni, sestro, pročitati te nisam htela ali, bez da budem bezobrazna, to se desilo u prvih deset minuta našeg razgovora. U Beogradu studiraš neku zvučnu nauku, tek da tvoja mama stane komšinici iz Lajkovca na muku, šetaš cipele iz xyz po fakultetu i svaki put im uništiš petu, a uz sve to iz telefona trešti najnoviji hit sa Drine, jer splavaruše tako pokazuju koliko su fine. Nije da mi smeta, razumem ja da je tvoj biološki sat na nivou žena iz trinaestog veka i da se tvoj mentalni sklop lomi jer će traženje posla užasno tvoj ego da boli. “Ipak ništa ti ne brini”, kažem ti ja dok u glavi želim da me grom strefi, jer sam svesna da najnoviji tvoj dragi ne zna ni rupu da ti potrefi. Kratku suknju šetaš na predavanjima kod asistenta kojeg jedva trpiš, jer se nadaš da će da ti ga uvali ako se malo bolje natrtiš.

svetosavski hram Izvorna seljanka

Beograd je samo tebe čekao

Kući te ne zovem još otkad sam shvatila da su te roditelji obrazovali na pašnjacima kao što se to radi sa džukcima. Savete u vezi sa tehnologijama od tebe ne slušam, jer osim brzog kucanja po Facebooku za sve drugo si blentava plavuša. Probala sam da ti objasnim da šest kilograma zlata oko tvoga vrata, dva kilograma šminke koje vole radodajke i kilo i po sintetike u tvojim helankama recept su za elementarnu nepogodu do bola. A tvoja ideja da te žele svi koji se za tobom okreću samo je privid, jer dosad si valjda shvatila, a možda ipak i nisi, da je svaki koji ti ga je ubacio nestao sa lica zemlje već sledećeg jutra. Probala sam da ti objasnim, nije da sam se baš mnogo trudila, a ti si već zatrudnela. Sve ono plakanje kod ginekologa, kada sam te prvi put na pregled vodila, a ti nisi ništa naučila. I opet sam ja bila ta koja je sedela i na tebe pazila dok si suze ridala, jer si se za abortus spremala.

Tek ovlaš ti pomenem tu malu činjenicu dok mi usplahireno pričaš kako si spremna da se podaš ovom najnovijem konju bez princa ni za šta više nego par kučina u hotelu sa pet zvezdica. Dramatično ustaješ i naginješ se preko stola, a iz majice ti viri bradavica do pola. Kreneš da kreštiš, ja prevrnem oči, jer je to znak da si mu već dala da umoči. Dobro, draga srećo, da li normalna si ti? Ja shvatam da želiš detetom da ga vežeš, ali zar do sada nisi shvatila da to tako u Beogradu ne možeš.

Napraviš mi onu svoju “ja sam riba pozu”, nagneš glavu i napućiš usne, a ja čekam kad će sledeći balon od žvake da pucne. Plačljivo mi kažeš da ti se mlađa sestra udaje i da će zbog toga dobiti nova kola. Lupim se po glavi, ustanem od stola, jebo te ženo, ti si seljanka do bola.


Nesi – Hipik pacifista, nerealni optimista kojeg možete pronaći negde između Tirije, Arad Domana, Srednje Zemlje, planete Shili i kancelarije. Prodaće se za dve stvari – crveno vino i crnu čokoladu.