Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Da, Yes, Oui, Sì! Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Ovo je tajni “trik” Tamare Dragičević za gušću i jaču kosu kakvu svi želimo!

Style inspo: Kako da izdominiraš noseći athleisure trend

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ja radim to isključivo iz ljubavi!

Ja radim to isključivo iz ljubavi!

Bezuslovna ljubav ili mučna, opsesivno-kompulzivna osvajačka igra? Očajnički napor i potrebu za vezivanjem partnera nevidljivim lancima psiholozi definišu kao fenomen posesivnosti. Posesivnost u ljubavi? Čekajte, pa sladak je period u vezi kada ne želite da se odvojite od voljene osobe, kada želite što više vremena provesti sa njom, kada je želite jednostavno samo za sebe. Kada takvo ponašanje prelazi u patologiju?

Opsesivna ljubav podrazumeva očajničku čežnju za voljenom osobom koja se doživljava kao specijalna, misteriozna, a posebno neuhvatljiva. Osobi koja je opsednuta svojim partnerom ostaje malo prostora za druge težnje i interesovanja jer preveliku količinu energije ulaže u razmišljanje o načinima kako da voljenu osobu što više veže za sebe. Bitne komponente ovakve vrste ljubavi jesu osećanje uzbuđenja, drame, strahovanje, napetost, misterije i ushićenost. Ovako stručnjaci definišu naše jako osećanje “neobuzdane ljubavi”, za koje često nismo ni svesni da nas svakog trenutka može gurnuti sa strmoglave litice ljubavi u provaliju posesivno-zavisnog ponašanja.

537575 386957521355338 100001232800703 1185419 553291919 n large Ja radim to isključivo iz ljubavi!

Krenuo si negde?

Kažu da je zaljubljenost slepa, pa od svog tog naleta adrenalina i veselih hormončića ne možeš sagledati realnu sliku stvarnosti. Ja ipak ignorišem naučno dokazane hemijske procese odgovorne za to lepo osećanje i verujem u neopipljivu magiju, višu silu, trenutak i pogled. Nemojte se buditi iz tog začaranog kruga lebdećih leptirića u stomaku, ali se čvrsto držite za čvrstu podlogu kako vas ne bi odvukli na tanko tle posesivne ljubomore.

Konstantno okretanje njegovog broja telefona, slanje SMS-ova, drugarice-špijuni koje javljaju njegovu mapu kretanja, proveravanje, nepoverenje, paranoja, verovanje u teorije zavere, serviranje ljubomornih scena, osećanje nemoći – neki su od “simptoma” posesivnog ponašanja u vezi. Iako ćete imati osećaj da svakim svojim postupkom partnera sve jače vezujete za sebe, on će pobeći glavom bez obzira dok ste trepnuli. “Radim to zato što te volim!” Ne, radim to zato što sam nesigurna u sebe. Kada to raščistite sa sobom, otvorićete put najiskrenijoj i oslobađajućoj, božanskoj ljubavi.

Inspiraciju za tekst smo pronašli na sajtu Psihološki kutak.


Tamara Ognjanović, pronicljivi idealista u večnom sukobu sa razumom, jer njenim strastvenim duhom gospodare emocije. Zaljubljenik u muziku i ritam, prezire patetiku, fine muškarce i surove racionaliste. Nikada se neće odreći tri stvari u životu: svoje plave kose, ljubavi prema Britney Spears i najjačeg sedativa – serije “Prijatelji”.

Editors choice