“Ja radim stvari savršeno i zbog toga sam kao ličnost savršena” – mišljenje je koje je uvreženo u društvu o perfekcionizmu kao karakternoj crti lčnosti. Perfekcioniste obično smatramo odgovornim ljudima, koji svakoj pojavi studiozno pristupaju i ne odustaju od rešenja ako ono nije savršeno u svakom smislu. Međutim, perfekcionizam leži u osnovi mnogih emocionalnih problema i kao takav, jako je važno prepoznati perfekcionističko ponašanje, u cilju realnije slike o sebi kao pogrešivog bića koje nije savršeno.

Trudeći se da od svog života stvorimo savršen ciklus savršeno organizovanog vremena u čijem dijapazonu savršeno obavljamo sve svoje obaveze može biti opterećujuće, mučno, stvarati psihološki pritisak i povući sa sobom nove psihološke tegobe. Iako se perfekcionizam često visoko vrednuje i nosioci ove sklonosti su jako poštovani, on, zapravo, osobu čini povučenom i izbegavajućom. Suprotno mišljenju o nepogrešivom taktu za savršeno rešenje, perfekcionisti su skloni odlaganju obaveza i aktivnosti u kojima bi želeli da se ostvare, upravo iz straha da će počiniti grešku.

Nikada ne e biti dovoljno dobro Ja sam perfekcionista, a ti?

Nikada neće biti dovoljno dobro

Perfekcionizam vas neće odvesti u savršen život, pre u začarani krug odlaganja aktivnosti i večitom stremljenju ka nedostižnom savršenstvu koje vam se uvek čini kao da je nadohvat ruke, ali vam izmakne za dlaku. Pritisak koji stvarate vašem mozgu i čitavom biću testirajući sopstvenu iznemoglost tražeći savršeno rešenje može dovesti do ozbiljnih poremećaja i od vas načiniti osobu sklonu da sve izbegava ili večito nezadovoljnu, čak i kada doživi uspeh. Pretvara vas u osobu obuzetu strahom od preuzimanja rizika i pravljenja greške, osobu obuzetu strahom od neuspeha, što je mnogo veći problem od samog neuspeha.

“Ja moram da uspem i ne smem da omanem, moram ovo da uradim bez greške” – stav je koji će vas odvesti u razne sfere neuspeha – intersocijalne, poslovne, seksualne. Impotencija i frigidnost u seksu često se posledice upravo načina razmišljanja perfekcioniste. Što vi više zahtevate od sebe da  stvari morate uraditi savršeno, ulazite u začarani krug neuspeha i nezadovoljstva. Težite zadovoljstvu i uživanju, a ne postignuću. Neke stvari se ne daju isplanirati i u tome je sva njihova lepota. Lepota življenja je u spontanosti. U doziranoj neizvesnosti. U iščekivanju uzbudljive sutrašnjice i proživljavanju spontanih trenutaka, koji su u većini slučajeva i oni najlepši. Lepota je u riziku, lepota je u nesavršenosti. Na kraju krajeva, samo smo ljudi, od rođenja predodređeni na luksuz nesavršenstva.

Inspiraciju za tekst smo pronašli na sajtu Psihološki kutak.


Tamara Ognjanović, pronicljivi idealista u večnom sukobu sa razumom, jer njenim strastvenim duhom gospodare emocije. Zaljubljenik u muziku i ritam, prezire patetiku, fine muškarce i surove racionaliste. Nikada se neće odreći tri stvari u životu: svoje plave kose, ljubavi prema Britney Spears i najjačeg sedativa – serije “Prijatelji”.

Editors choice