Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Da, Yes, Oui, Sì! Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Ovo je tajni “trik” Tamare Dragičević za gušću i jaču kosu kakvu svi želimo!

Kad je sekret signal za ginekologa

Kad je sekret signal za ginekologa

Pojačan sekret je nešto sa čime se suočavaju gotovo sve žene u različitim životnim dobima. Međutim, to ne znači da ćete pri pojavi svake “mrljice na gaćicama” odmah otrčati kod ginekologa. Telo luči različite izlučevine, ali treba znati kada su one normalna pojava, a kada zahtevaju lečenje.

Normalni iscedak ima svaka zdrava žena i on ima ulogu da štiti gornje delove genitalnog trakta od infekcije. U njemu postoje dobroćudni laktobacili koji održavaju optimalnu kiselost vagine u kojoj ne mogu da se razmnožavaju drugi mikroorganizmi. Takođe, treba znati da je nakon menstruacije sekret oskudan i bistar, pre i za vreme ovulacije bistar i nešto pojačan, a nakon ovulacije malo zamućen.

ginekologija Kad je sekret signal za ginekologa

 

Kada je vaginalni iscedak obilan, zamućen i ima neugodni miris, a prati ga svrab ili promene na spoljašnjosti polnog organa, pokazuje da je reč o infekciji i da je odlazak kod ginekologa neizbežan. Najčešći uzročnici su bakterije i gljivice.

Analiza sekreta u ginekologiji se deli u šest grupa. Prvu grupu imaju samo bebe, a druga se javlja kod devojčica. Treća grupa sekreta je najčešća kod seksualno aktivnih žena i deli se u tri potkategorije: IIIb, IIIc i IIId. Kada se nekome dijagnostifikuje četrvta grupa, reč je o infekciji bakterijom gonokokom, koja izaziva gonoreju, peta ukazuje na prisustvo bičastog parazita Trichomonas vaginalis, a šesta je signal za Candidu.

Nešto što u sekretu ne bi smelo da se pojavi su tragovi krvi i to pre ili posle menstruacije. To može biti znak poremećaja ciklusa, ali i prisustva dobroćudnih i zloćudnih promena.

Pročitajte i ovo:

Brini o sebi: Žensko zdravlje

Brini o sebi: Zbogom, PMS, zbogom, menstrualni grčevi!

Olivera Denčić

Editors choice