Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Zašto je odluka da životu uvek kažeš “Da” najbolja odluka koju možeš da doneseš? (BLOG)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Kako da uspešno održite govor? (1. deo)

Kako da uspešno održite govor? (1. deo)

Sposobnost govorništva nije nešto što se nasleđuje genetikom. Potrebno je dosta vežbe, pripreme i razmišljanja. Ako se unervozite pre održanog govora koji dajete pred kolegama, ili ste već na podijumu i gledate u publiku koja zeva, možda je vreme da pročitate naše savete i unapredite svoje sposobnosti govornika.

Budite svesni senzibiliteta svoje publike

Mnogo možete da izvučete o samoj publici samo na osnovu njihovog prosečnog godišta i njihove profesije. Jesu li studenti? Menadžeri? Da li koriste sleng, pravni jezik ili neki žargon? Da li su publika koja želi da ide na luksuzno mesto ili bi više voleli neku opuštenu varijantu? Ova i slična pitanja će vam pomoći da ih shvatite i pružite im ono što očekuju.

Budite svesni vremena

Postoje okolnosti kada se za govor koji se završi pre vremena smatra da je bio vrlo uspešan (na primer, tokom pauze za ručak) i situacije kada će to rastužiti publiku (kao da su vam platili za taj govor). Budite svesni vremenskog rama i znajte da prekoračivanje predviđenog vremena može umanjiti značaj svega što ste do tada rekli. Publika je takva – onog sekunda kada vide da ste prekoračili vreme, osećaju da ste se izgubili i da se hvatate za slamku spasa. Kako da znate da ćete uspeti sve da uradite kako ste predvideli? Uvežbavajte nekoliko puta!

mišel Kako da uspešno održite govor? (1. deo)

Svi dobri govornici su uvek puni samopouzdanja

Upoznajte sebe

Vežbanje pred nekim može biti prava stvar. Jer, često nismo svesni grešaka koje pravimo sve dok nam ne drugi ne skrene pažnju. I svi mislimo da smo neverovatno elokventni dok nas neko ne opomene. Ako i sami sumnjate da postoje stvari u vašem izgovoru/govoru/pripremljenom materijalu koje bi trebalo ispraviti, “nastupajte” pred nekim za koga znate da će biti iskren, i to pre nego što nastupite pred širom publikom.

Znajte o čemu pričate

Najbolji govornici zvuče i izgledaju kao da pucaju od samopouzdanja. I dok možete da uvežbavate govor tela i ton glasa, najbolji način da se ponašate kao da ste i vi puni samopouzdanja jeste da to zaista i budete. Najbolji način da se ovako osećate je da postanete ekspert u temi koju prezentujete. Ono malo dodatnog istraživanja će vam mnogo pomoći. Kada ljudi vide da ste ekspert, želeće da vas slušaju sve više i tako počinju sve kvalitetne karijere.

Sledeći put vas čekaju još četiri bitna saveta koja će vam pomoći da izvedete govor sjajno!


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Editors choice