Kako da uspešno smanjite procenat masti u organizmu

Kako da uspešno smanjite procenat masti u organizmu

Većina ljudi kreće u teretanu u nameri da izgubi koji kilogram viška i poboljša tonus mišića. Ono što verovatno često čujete je da treba jesti češće po malo, da ne unosite šećere, masnu i brzu hranu, da ne pijete gazirana pića i td. To vam je sigurno već svima poznato. Evo nekoliko saveta u vezi treninga i ishrane na koje možda ređe nailazite, a koji vam mogu bitno pomoći da smanjite procenat masti u organizmu.

Osnova za bolji izgled – definisaniji, bolje oblikovan, sa više čiste mišićne mase je kvalitetna ishrana (ne gladovanje), trening sa opterećenjem i adekvatan kardio trening.

Hrana

masti u organizmu 4 Kako da uspešno smanjite procenat masti u organizmu
Za uspešno smanjenje procenta masti u organizmu svakako je neophodno promeniti navike u ishrani, jer hrana je zapravo materijal od kojeg se gradi vaše telo, i baš kao što je zgrada kvalitetnija ukoliko je napravljena od dobrih blokova, tako je i struktura ljudskog tela bolja ukoliko se ispoštuju načela zdrave ishrane. Dobro izbalansirana ishrana koja će vam biti saveznik u napredovanju na treninzima podrazumeva odnos glavnih nutrijenata od kojih dobijamo energiju – ugljeni hidrati, belančevine, masti u odnosu 50:35:15.

Kvalitetni ugljeni hidrati poput žitarica, integralnog pirinča, kinoe, krompira, treba da sačinjavaju 50% vašeg dnevnog jelovnika. Apsolutno su vam neophodni u toku dana, jer su primaran izvor energije i najvažnije ih je unositi ujutru i pre i posle treninga. Obrok koji prethodi treningu i onaj nakon istog treba da sadrže složene ugljene hidrate (najbolje žitarice – ovas, ječam, raž, kukuruz, heljda, kinoa ili pirinač) i belančevine (najbolje iz mesa (pileće i ćureće, juneće, konjsko), belanaca ili proteinskih šejkova).

Kada su masti u pitanju, najbolje je bazirati se na namirnice poput badema, lešnika, oraha, lanenog i maslinovog ulja (budite obazrivi sa količinama, jer sve navedeno ima dosta kalorija. 20 do 30g dnevno nekog koštunjavog voća treba da bude maksimum).

Večernji obrok je takođe od velikog značaja. Ne morate izbegavati večeru, samo obratite pažnju da u onome što pojedete nakon 18h nema složenih ugljenih hidrata, već da se taj obrok bazira na proteinima: posnom mesu, belancima, nemasnom siru, ribi ili proteinskom šejku; i, naravno, raznoraznom povrću koje sadrži dragocena vlakna. Konzumiranje voća i mlečnih proizvoda neće vam pomoći da smršate! Naprotiv. Mleko sadrži šećer laktozu i poprilično se dugo vari, dok je voće prepuno fruktoze, koja se u većim količinama deponuje u vidu masti.

Trening

Treningom sa opterećenjem očuvaćete mišićnu masu i time održati brzinu metabolizma. Mišići su fabrike za sagorevanje masti. Što je veći procenat mišićne mase u strukturi tela, to je i bazalni metabolizam (potrošnja kalorija u stanju mirovanja) veći.

masti u organizmu 2 Kako da uspešno smanjite procenat masti u organizmu

Nakon treninga sa opterećenjem veoma je važno pravilno odraditi kardio trening. O kardio treningu biće reči u narednim tekstovima. Ono što je osnovno da znate je da brzim trčanjem nećete postići značajno smanjenje telesnih masti. Takvim treningom ćete poboljšati kondiciju, smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i osteoporoze, povećati izdržljivost i brzinu trčanja, poboljšati cirkulaciju krvi u celini i sniziti krvni pritisak. Međutim, ako je vaš cilj smanjenje procenta masti, neophodno je da vodite računa o intenzitetu kardio treninga, odnosno o tome da vam je srčana frekvencija od 60 do 70% od maksimalnog broja otkucaja u minutu. To se obično postiže brzim hodanjem i ovakva aktivnost treba da traje od 50 do 90 minuta.

Ivana Kako da uspešno smanjite procenat masti u organizmu

Profesionalni trener, Ivana Spasojević 064 3654 249