Mnogi misle da savremene tehnologije nose smrt komunikaciji uživo, što izgleda ide u prilog introvertnim ljudima. Oni teže uspostavljaju kontakte sa ljudima, manje pričaju i više su “u svom svetu”. Ekstrovertni zato nemaju problem u komunikaciji, čak ni sa potpuno nepoznatim ljudima, kao ni sa javnim pokazivanjem emocija, ma kakve one bile.

Mnogobrojna istraživanja koja su se bavila razlikom između ova dva tipa ličnosti, utvrdila su da introvertni uspostavljaju fizičku interakciju sa svetom oko sebe na drugačiji način od ekstrovertnih. Navodimo vam neke od njih.

Povlače se iz mase

Masa ljudi, koja je često bučna, destimuliše introvertne i crpi njihovu energiju. Oni će radije da budu izolovani od svoje okoline i da se nalaze na bilo kom drugom mestu, nego u masi ljudi.

Ćaskanje ih frustrira, a ozbiljni razgovori inspirišu

Većina ekstrovertnih najenergičnije komunicira u tzv. praznim razgovorima. Introvertne oni zastrašuju, iscrpljuju ili su im dosadni. U takvim situacijama zauzimaju poziciju pasivnog slušaoca, a mnogo više uživaju u ozbiljnim, filozofskim razgovorima. 

introvertna Kako introvertni ljudi reaguju na okolinu?

Možete ih lako omesti, ali im je retko dosadno

Ako želite da narušite pažnju introvertnih osoba, samo ih stavite u situacije koje ih ne stimulišu. Zbog povećane osetljivosti na svoju okolinu, osećaju se zbunjeno u otvorenim poslovnim prostorima gde ima više ljudi. S’ druge strane, kada su u miru i tišini oni nemaju problem sa koncentrisanjem na omiljenu knjigu, ili neki kreativni posao koji obavljaju. To onda mogu da rade satima.

Razmisle pre nego što kažu

Zbog ove navike introvertni često dobijaju reputaciju slušalaca. Njih nećete uhvatiti da “glasno razmišljaju”, što rade ekstrovertni. Oni izgledaju ćutljivi i stidljivi, ali zato kada nešto kažu to je obično smisleno i mudro.

Ne mogu da podnesu razgovaranje telefonom

Većina introvertnih utišava svoje telefone, ili pozive prebacuje na govornu poštu. Razlog tome je što ih iritirajuće melodije prekinu dok su zamišljeni nad nekim projektom, a pozivi zahtevaju i razgovor, koji njih obično “izluđuje”. Zato im je lakše da preslušaju govornu poštu, pa da odgovore kome žele, kada za to budu imali energije.

Olivera Denčić

 

Editors choice