Kako je nastao blue jeans

Kako je nastao blue jeans

kako je nastao blue jeans Kako je nastao blue jeans

Blue jeans je materijal koji je prvobitno korišćen za izradu radnih odela namenjenih rudarima, kopačima zlata i kaubojima. Postaje aktuelan 1855. godine, kada je bavarski emigrant Levi Štraus započeo proizvodnju u San Francisku. Na početku je proizvodio jeans u raznim modelima i prvobitni materijali za izradu su bili pamuk, lan i industrijska konoplja. Kako se širila potražnja, shvatio je da je vreme da krene u serijsku proizvodnju.  1866. proizvodnja i prodaja po celoj Americi je bila toliko velika da je Levi Strauss napravio magacin na četiri sprata. Od pedesetih godina pa nadalje, kako zbog rock’n'roll-a, Marlon Branda , Džejms Dina i, naravno, legendarnog rock pevača Elvisa Prislija, jeans postao simbol zapada.

Popularnost se proširila po celom svetu, na sve staleže i na sve periode dvadesetog veka. Može se reći da je obožavanje džinsa, od strane mnogih populacija, bez obzira na rasu i religiju, predstavljalo socijalnu revoluciju, koja se širila na planetarnom nivou i potvrđivalo jednakost među rasama i polovima, anulirajući klasne razlike.

Postoji više teza o nastanku naziva džinsa. Jedna od njih je da reč džins potiče od naziva platna koje se u Đenovi koristilo za pravljenje jedara, kao i odela za mornare. Druga teza kaže da je ovo platno korišćeno za izradu jedara, ali u francuskom gradu Nimes, i da odatle potiče naziv denim.

Džins je uvek bio inspiracija mnogih kreatora i uvek će biti, ali više o tome neki drugi put.