Kako postati stjuardesa?

Kako postati stjuardesa?

17. Jun

Posao stjuardese je san mnogih devojaka, za neke, koje su se u njemu već oprobale, on predstavlja lepo iskustvo od godinu-dve dana, a za druge, koje su se na kraju pokajale što su se uopšte upuštale u to, negativno iskustvo koje bi najradije zaboravile. Stjuardesa, osim onih osnovnih kvalifikacija poput poznavanja engleskog jezika i završene (minimum) srednje škole, mora da bude i strpljiva, tolerantna, u svakom trenutku spremna da pomogne i odgovori, sposobna da ostane sabrana i u kriznim situacijama. I, ako devojka (ili momak!) zainteresovana za ovaj posao ispunjava sve od navedenog, evo šta je još potrebno i kako da, napokon, postane stjuardesa.

stewardessen Kako postati stjuardesa?

Obuka u JAT Airways-u

JatLogo Kako postati stjuardesa?Avio-kompanija JAT Airways poseduje poseban centar u kome se zainteresovani obučavaju za sve profile zaposlenih u vazduhoplovnoj kompaniji (članove letačke i kabinske posade, zemaljsko operativno ili komercijalno osoblje), ali i one zainteresovane za rad u poslovima koji imaju veze sa vazdušnim saobraćajem (u turističkim agencijama ili na aerodromima). Ovaj centar se nalazi na aerodromu Nikola Tesla i opremljen je svim potrebnim nastavnim sredstvima.

Kursevi za kabinsku posadu obuhvataju:

 • Bazni kurs STW/STD – Cabin Crew Initial Training
 • Kurs za produženje ili obnovu dozvole
 • Kurs za upis tipa vazduhoplova
 • Kurs za persere
 • Kurs za instruktore

Uslovi koje morate da ispunite da biste se prijavili su:

 • da imate do 25 godina;
 • završenu (bar) srednju školu;
 • da vladate engleskim jezikom (srednjeg B nivoa) i da se služite bar još jednim jezikom (dovoljan je početni nivo).

Kandidatima se engleski jezik proverava kroz test i intervju, zatim se proverava da li su u mogućnosti da za manje od 3 minuta preplivaju 100m, traži im se diploma za poznavanje drugog stranog jezika i odlazak na lekarski pregled.

Cena kursa je €1,650 i ova cena uključuje teorijsku i praktičnu nastavu, kao i priručnike. Prvi, teorijski deo kursa traje 3 radne nedelje. Sledeći, praktični, obuhvata posete avionu, vežbe u simulatoru i 5 letova na redovnim linijama JAT Airways-a. Troškove selekcije i polaganja ispita takođe snose kandidati.

Emirates Airlines

emirati Kako postati stjuardesa?Kompanija koja se izdvojila po odličnim uslovima za rad koje pruža stjuardesama, sjajnoj obuci i mogućnostima za odličnu zaradu je Emirates Airlines. Ova kompanija osnovana je 1985. godine u Dubaiju i postala najveća avio-kompanija Bliskog istoka. “Emirati” nedeljno prevezu oko 2,400 putnika od svog centra, aerodroma Dubai International, do 111 gradova u 62 zemlje na 6 kontinenata. Emirates Airlines pripada The Emirates Group, većoj kompaniji za međunarodna putovanja i turizam, koja broji preko 50,000 zaposlenih. Kako se stalno širi, a sa njima i Emirates Airlines, ova kompanija često organizuje tzv. open days na kojima kroz prezentacije uslova za rad, samog posla i iskustva drugih pokušava da privuče mlade i da ih zainteresuje da se priključe posadi.

emiratiiii1 Kako postati stjuardesa?

Kvalifikacije

S obzirom na već pomenuto konstantno širenje flote, ovoj kompaniji su nove stjuardese stalno potrebne. Pre nego što uopšte počnete da razmišljate o prijavljivanju, postoji nekoliko osnovnih uslova koje morate ispuniti:

 • morate imati bar 21 godinu;
 • treba da budete prijatnog fizičkog izgleda i da imate jaku psiho-fizičku spremnost;
 • od formalnog obrazovanja morate imati završenu (minimum) srednju školu;
 • obavezno je solidno znanje (bar) engleskog jezika;
 • ne smete imati tetovaže i pirsinge koji se vide kada ste u uniformi;
 • morate imati visinu na vrhovima prstiju sa ispruženim rukama od bar 212cm.
20100510 120908 15715 screenr jpegmedia Kako postati stjuardesa?

Kako se prijaviti za posao?

Na svakih nekoliko meseci (2-3 meseca), organizuje se CCGAD (Cabin Crew Global Assessment Days) u raznim gradovima širom sveta. U Beogradu se održava u Hyatt-u. Tada zaposleni Emirates kompanije dolaze u Beograd kako bi upoznali zainteresovane za posao i izvršili selekciju putem intervjua. Pre samog Assessment Day-a se prijavljujete i registrujete na sajtu, a na ovu selekciju treba da ponesete svoj CV. Tamo ćete čuti tek nekoliko informacija o poslu i samoj kompaniji i kratko porazgovarati sa zaposlenima. Tek sledećeg dana je intervju na koji dolaze samo odabrani, i to na osnovu CV-a i fizičkog izgleda koji mora biti odgovarajući.

Odabrani treba da prođu kroz tri kruga selekcije, od kojih su svi eliminacioni.

Prvo, svi odabrani rade, pre svega, test koji pokazuje njihovo znanje engleskog jezika i jedan psiho test. Psiho test se radi u grupama od po desetak ljudi, a svaka grupa dobije temu za razgovor ili zadatak. Svaka grupa dobije devojku, zaposlenu u kompaniji, koja vodi razgovor i zapisuje zapažanja o učinku svakog od članova te grupe. Sve ovo se odvija na engleskom i jako je važno da se, pre svega, pripremite da i usmeno i pismeno komunicirate isključivo na ovom jeziku. Sledeći krug je ponovo psiho test, sada sa mnogo manjim brojem ljudi. Nakon ova dva kruga, veliki broj ljudi otpadne. Poslednji deo je test koji se rešava pismeno, a koji ima određen broj pitanja sa ponuđenim odgovorima na koje treba samostalno odgovoriti. Sa svakim od prijavljenih koji su došli do tog trećeg kruga posle nekoliko dana obavlja se kratak razgovor, na kom se zaposleni informišu o vašem radnom iskustvu, dotadašnjim putovanjima i iskustvima u inostranstvu, mogućnosti komunikacije sa strancima…

Posle otprilike 4 nedelje stiže zvaničan odgovor iz Dubaija. Primljenim kandidatima sve što ostaje je nekoliko lekarskih pregleda i – pravac Dubai!

Obuka u Dubaiju

Obuka traje 3 meseca. Svi kandidati koji su prošli na obuku sele se u Dubai, u stan koji im obezbeđuje Emirates Airlines. Tamo imaju obuku koja je organizovana kao spoj predavanja, testova i simulacija različitih situacija u zgradi Emirates Aviation College, koja je u obliku aviona!

Emirates Aviation College 717 254 tcm409 420578 Kako postati stjuardesa?

Osim znanja, od kanditata se traži i izuzetna fizička spremnost, pa je u toku prvih mesec dana obavezno i plivanje.

Posle tri meseca intenzivnog učenja, imaćete solidno znanje o avionima i letenju i onome što se od vas kao stjuardese očekuje, a kroz simulirane situacije steći ćete dovoljno iskustva za prvi let. Dalji tok vaše karijere zavisi od onoga što ste pokazali za vreme tog prvog perioda, kao i od vaše želje za radom i napredovanjem. Ugovor sa ovom kompanijom traje 3 godine.

Sledeći open day Emirates Airlines-a u Beogradu je 18. juna!

Qatar Airways

Još jedna kompanija koja se izdvaja odličnim uslovima koje pruža zaposlenima, kao i sve većim brojem zaposlenih sa ovih prostora, je Qatar Airways. Ova avio-kompanija leti na 5 kontinenata, a njen centar je Doha International Airport.

Seksi fotografije Milana Ranđelovića

Da li vam se dopada ovaj zgodni maneken?

Qatar airways logo Kako postati stjuardesa?

Qatar Airways traži manje-više isto što i pomenuti Emirates Airlines:

 • da imate minimum 21 godinu;
 • 212 cm na vrhovima prstiju (sa podignutim rukama);
 • završenu srednju školu;
 • da tečno govorite engleski (dodatni strani jezici su uvek prednost);
 • da ste fizički i psihički zdravi;
 • da ste spremni da se preselite u Katar i tamo idete na obuku.
qatar 03 Kako postati stjuardesa?

Ono što Qatar Airways nudi zaposlenima je:

 • trogodišnji ugovor;
 • besplatan smeštaj i prevoz;
 • platu od $1,500 + bonuse;
 • životno osiguranje;
 • jeftinije avionske karte za sam Qatar Airlines, ali i kompanije sa kojima Qatar Airways sarađuje.
posld Kako postati stjuardesa?

Posao stjuardese je jedan od onih koji nam deluju neverovatno zabavno: on podrazumeva život u kom ste non-stop u pokretu, putovanja vam nisu samo puste želje već posao, a jedina obaveza vam je da stalno budete lepe i nasmejane. Ipak, postoje i one negativne strane – treba izdržati 15-20h na nogama (na dužim letovima), ceo dan biti u uskoj suknji i košulji i u (često neudobnim) cipelama, sa osmehom odgovarati na sva pitanja svih putnika, biti spreman na bebu koja će nekoliko sati plakati, na dete koje će vas politi sokom, stariju ženu koja se užasno plaši letenja, a vaša je dužnost da je smirite… Treba biti spreman na krizne situacije, bolesti, nezadovoljstvo, prinudna sletanja i samo nekoliko sati odmora između dva leta. Ako vam je ovaj posao i dalje primamljiv, ako mislite da vam život u pokretu, daleko od kuće i porodice za vas ne bi predstavljao problem, a uz to ispunjavate sve uslove i beskrajno ste tolerantni, možda je ovo pravi posao za vas. (Dragi muškarci, izvinjavam se što sam možda bila koncentrisana na žene, ali činjenica je da od desetak devojaka, koliko prime u jednom krugu, prime jednog muškarca, neretko nijednog.) Pa, zašto ne probati?


Dejana Knežević voli knjige (one opipljive), crnu boju i Avenged Sevenfold; Behemota, kafu i McQueen-a. “I am sick of lovable people, somehow they are all a lie.” (D. H. Lawrence)

Modni predlog: Leto u zelenom

Odabrali smo za vas kombinaciju koju ćete voleti ovog leta. Pogledajte i zašto.

Modna fotografija: Bez pravila

Ne mrzim ljude, samo se bolje osećam kad nisu u mojoj blizini

Komentari