Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Da, Yes, Oui, Sì! Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Ovo je tajni “trik” Tamare Dragičević za gušću i jaču kosu kakvu svi želimo!

Style inspo: Kako da izdominiraš noseći athleisure trend

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Kako se rađa ljubav

Kako se rađa ljubav

Dan zaljubljenih je prošao. Mi vjerujemo kako ljubav zavrjeđuje da se o njoj priča svakoga dana.

Na svijetu ne postoji ljudsko biće koje nikada nije osjetilo ljubav. Bilo da je u pitanju ljubav prema muškarcu ili ženi, djeci, obitelji ili prijateljima.

S biološkog stajališta, kako se rađa ljubav? Nesumnjivo, još od pamtivijeka, ljubav je isprepletena s načinom preživljavanja ljudske vrste. Savršeno smo stvoreni za produžetak ljudske vrste. Nažalost, ta se savršenost gubi kod onih ljudi koji ne mogu začeti. Ali, ne treba očajavati, ljubav je zaslužna za toliko toga.

Slika 1.11 Kako se rađa ljubav

Kada smo zaljubljeni, ovako izgleda naš mozak

Kada je riječ o ljubavi unutar našega mozga događa se prava čarolija. Kad smo zaljubljeni, naš je mozak zatrpan hormonima. Dopamin i norepinefrin zaslužni su za euforiju. Zaljubljeni su u mogućnosti pričati tijekom cijele noći i slično. Za njihov ubrzani rad srca, također su zaslužni dopamin i norepinefrin.

Mozak nekoga koji je zaljubljen izgleda kao mozak nekoga tko je na kokainu. Kokain utječe na centre ugode u mozgu, što potiče dobro opće osjećanje. Zaljubljeni pokazuju i druge ovisničke navike. Kako vrijeme protječe, želimo sve više “droge”, tj. druge osobe. No, općenito, kada smo zaljubljeni, romantičnije gledamo na svijet koji nas okružuje. Opušteniji smo. Da skratimo priču, volimo biti zaljubljeni. Tad nam je baš dobro.

Za vrijeme orgazma, ali i nakon mnoštva zagrljaja povećavaju se količine hormona vasopresina kod muškaraca i oksitocina kod žena. Zbog toga osjećamo bliskost i povezanost s drugom osobom pa se zato zovu “hormoni maženja”.

Zaljubljeni nalikuju onima koji pate od opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Žele non-stop biti s onim u koga su zaljubljeni. Biološki pokazatelji dokazuju da oni koji su zaljubljeni i oni koji pate od opsesivno-kompulzivnog poremećaja imaju ispod prosječne razine hormona serotonina u krvi.

Slika 2.10 Kako se rađa ljubav

Slatko zbližavanje

Na sveopću radost i sreću, područja u kojima se rađa ljubav u našemu mozgu, mogu ostati aktivna desetljećima.

Uprkos mnoštvu bioloških i psiholoških sastavnica koje prate ljubav, sama znanost zna još uvijek vrlo malo o tome zašto se ljubav rađa i po kojem principu ona radi, ali opet, u trenutku kada osjetimo ljubav, vrlo dobro znamo o čemu je riječ.

Slika 3.6 Kako se rađa ljubav

Sve što nam treba jest – ljubav

Izvor fotografija: ivillage.com, practicalhappines.com


Ela Vujanić osim što je studentica stručnog studija sestrinstva, ona je i kolumnistica i novinarka. To joj nije bilo dovoljno, pa se zajedno sa svojom najboljom prijateljicom upustila u avanturu nazvanu Modni ručak, u kojoj su iskazale sva svoja kulinarska umijeća. Mrsko joj je pitanje “Što je pisac želio reći?”. Zašto? Zato što joj se, kao što i sami vidite, uvijek činilo da je pisac želio reći više od jedne stvari ili možda niti sam nije točno znao što želi reći.

Editors choice