Ove prirodne lepote su nastale uz pomoć elemenata kao što su vetar, toplota, kiša, erozija… Ono što je priroda uspela da napravi pomoću ovih alatki krajnje je zapanjujuće. Neverovatne stene stvarane su postepeno, tokom više miliona godina. Ukoliko vam se ikada ukaže prilika da posetite neke od njih, gotovo sigurno ćete ostati nemi.

Đavolja Varoš, Srbija

Ovaj retki fenomen nalazi se na planini Radan, u blizini Kuršumlije. Đavolju Varoš čine 202 kamene figure koje su nastale dugotrajnim radom prirode. Ono što je takođe poznato kada je reč o samom nastanku Đavolje Varoši, jeste jedna legenda. Prema predanju, kamene figure varoši predstavljaju skamenjene svatove. Naime, Božja sila je okamenila sve koji se nisu protivili da se odvije venčanje između rođenog brata i sestre. Ovim ishodom svedoče da nijedan greh neće proći nekažnjeno.

SLIKA112 Kamena svetska čuda

Imamo i mi konja za trku, kaže stara narodna

Zlatni kamen, Mijanmar

Kyaiktiyo Pagoda, takođe je poznat kao Zlatni kamen i predstavlja budističko svetilište. Prekriven je zlatom i položen na vrh granitne stene. Zlatni kamen je postavljen tako da prkosi gravitaciji. Izgleda kao da će se svakog trenutka otkotrljati nizbrdo.

SLIKA212 Kamena svetska čuda

Mnogo zlata na jednom mestu

Talas, Arizona

Talas (The Wave) je peščana stena koja se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama. Veoma je poznata za planinare, zbog svoje šarenolikosti i neravnina. Takođe, fotografi u njoj vide brojne zanimljivosti.

SLIKA36 Kamena svetska čuda

Talasasto čudo

Ostrvo Džejms Bond, Tajland

Ko Ping Kan je par ostrva na zapadnoj obali Tajlanda. Na oko 40 metara od obale nalazi se 20 metara visoko Ko Tapu. Od 1974. godine, kada je predstavljen u Džejms Bond (James Bond) filmu “Čovek sa zlatim pištoljem” (The Man with the Golden Gun), popularno se naziva Džejms Bond ostrvo (James Bond Island).

SLIKA44 Kamena svetska čuda

Ostrvo 007

Đavolji toranj, Vajoming

Dobro poznati primer magmatske intruzije je Đavolji toranj u američkoj saveznoj državi Vajomingu. Još 1906. godine toranj je proglašen za Nacionalni spomenik. Đavolji toranj postao je slavan nakon filma “Bliski susret treće vrste” (Close Encounters of the Third Kind).

SLIKA52 Kamena svetska čuda

U filmu “Bliski susret treće vrste” vanzemaljci sleću upravo na Đavolji toranj

Kameno drvo, Bolivija

Kameno drvo (Stone Tree) je izolovana stena u Boliviji. Zbog jakih vetrova koji su karakteristični za taj predeo, stena je formirana tako da izgleda baš kao drvo!

SLIKA61 Kamena svetska čuda

Zaista je neverovatno

Meteori, Grčka

Meteori se nalaze u zapadnoj Tesaliji, u blizini grada Kalambake. Prema pojedinim naučnicima, stene-stubovi Meteori nastali su još pre 60 miliona godina, u periodu Tercijara. Ono što je neobično kada su Meteori u pitanju, jesu manastiri koji se nalaze na njima. Posle Svete gore u Grčkoj, Meteori predstavljaju veoma vrednu skupinu manastira.

SLIKA7 Kamena svetska čuda

I Grčka ima čime da se pohvali

Podeljena jabuka, Novi Zeland

U pitanju je čudni ogromni kamen koji se izdiže iz vode i izgleda kao da je presečen na pola. Postoji nekoliko mitova o nastanku Podeljene jabuke (Split Apple Rock), a jedan od njih je da je usled svađe bogova deljenje stene na pola predstavljao kompromis.

SLIKA8 Kamena svetska čuda

Jabuka od kamena

Izvori fotografija: thezebu.wordpress.com, steveaxford.smugmug.com, seenonflickr.wordpress.com


Jovana Stojmenović čvrsto veruje u osobine horoskopskog znaka škorpije, i često se poziva na iste. Uglavnom je racionalna, mada se ponekad zagubi u sopstvenim mislima i beleškama. Nedavno je krunisana za internacionalnu dragu Savetu.

Editors choice