5 najčešćih mitova o kosi koje treba odmah da zaboraviš

Nedeljni horoskop: 17.mart – 23.mart

Wannabe editorijal: NEON FEVER

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ove stvari ti niko nije rekao o zaljubljivanju u najboljeg druga

Karim Rashid: Inovativni dizajner današnjice

Karim Rashid: Inovativni dizajner današnjice

Karim Rašid (Karim Rashid) je industrijski dizajner koji je osvojio preko 300 nagrada za dizajne kojih ima preko 3,000, a radio je u više od 40 zemalja i u većini njih ima i svoje prodavnice. Među njegovim nagradama našle su se i one za enterijer čuvenog “Miromoto” restorana, hotele “Philadelphia” i “Semiramis”, kao i izložbe za Audi i Nemačku banku (Deutsche Bank). U njegov dizajnerski opus spada sve, od cipela i odevnih predmeta do nameštaja i detalja za kuću.

Zanimljive činjenice u vezi sa ovim dizajnerom su da on nema omiljeno mesto već sebe smatra građaninom sveta. Njegovi radovi se nalaze u stalnoj postavci u 14 muzeja širom sveta, a on sam je vanredni profesor industrijskog dizajna već 10 godina i vrlo rado viđen gost na konferencijama širom sveta i na univerzitetima iz oblasti dizajna. U svojoj prestižnoj kolekciji nagrada ušuškao se i počasni doktorat na Korkoran koledžu umetnosti i dizajna (Corcoran College of Art & Design) u Vašingtonu.

slika 17 Karim Rashid: Inovativni dizajner današnjice

Moderna i upečatljiva sofa veoma neobičnog oblika - jedan od briljantnih Karimovih rešenja za nameštaj

Slika 26 Karim Rashid: Inovativni dizajner današnjice

Upečatljiv enterijer “Morimoto” restorana za koji je dizajner dobio nagradu

Slavu širom planete stekao je dizajnirajući razne predmete prepoznatljive po svojim neobičnim formama. Podsetimo se samo seta šerpi koji je dizajnirao za “Metalac” iz Gornjeg Milanovca mameći u kuhinje sve domaćice, pa čak i one koje to nisu.

“Dizajn oblikuje kulturu sveta od samog početka. Mi dizajniramo sisteme, gradove i proizvode. Na tom putu bavimo se svetskim problemima. Međutim, dizajn danas nije rešavanje problema, već ulepšavanje našeg okruženja i stvarnosti. Dizajn u naš život unosi estetsko, iskustveno, poetsko i emocionalno uživanje. Moja najveća želja je da vidim ljude koji žive u modusu našeg vremena, da učestvuju u inovacijama, da oslobode sebe nostalgije, tradicija, starih običaja i kiča. Potrebno je da budemo svesni i usaglašeni sa svetom u ovom trenutku. U ljudskoj je prirodi da živimo u prošlosti – da bismo promenili svet moramo promeniti ljudsku prirodu”, kaže Karim Rašid.

slika 34 Karim Rashid: Inovativni dizajner današnjice

Prepoznatljive linije Rašidovog dizajna vide se i na makazama koje je dizajnirao tako da budu pogodne i za levoruke i za desnoruke

Skoro da ne postoji oblast u kojoj nije dao svoj doprinos stvarajući nešto jedinstveno i upečatljivo. Karimovo ime zlatnim slovima upisano je u listu saradnika modnih brendova kao što su Kenzo, Prada, Hugo Boss i mnogi drugi, a preko tri stotine nagrada govori o njegovom talentu i važnosti za modernu svetsku umetnost. Ovaj fascinantni i talentovani dizajner egipatsko-engleskog porekla 2008. godine venčao se sa Srpkinjom, hemijskim inženjerom Ivanom Purić, i od tada Srbiju doživljava kao svoju. A tome svedoči i njegova radnja u centru Beograda kao i česta pojavljivanja u srpskoj prestonici.

slika 43 Karim Rashid: Inovativni dizajner današnjice

Karimova radnja našla je mesto i u centru Beograda u Ulici Kralja Petra

Tokom 2001. godine svetu je predstavio svoj manifest “I want to change the world” u kome objašnjava kako želi da menja i estetski ulepša svet, a to veoma uspešno i radi.

Slika 55 Karim Rashid: Inovativni dizajner današnjice

Bočice za vodu nikada nisu bile primamljivije

slika 61 Karim Rashid: Inovativni dizajner današnjice

Neobične i vrlo moderne slavine za vodu i još lepša kupatila

Informacije i fotografije preuzete sa sajta karimrasid.com i Facebook pagea Karim Rashid


Ivana Aćimić je arhitekta, zaljubljenik u modu i putovanja, kao i dobre knjige, muziku i filmove. Veliki je fan španske kulture i mode. Uvek se vodi rečenicom kreatora Yves Saint Laurent-a “Fashion fades, style is eternal”. Propagira male stvari koje život čine lepšim. Autorka je bloga Street Art_Life Style_Fashion and Co.

Editors choice