Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Da, Yes, Oui, Sì! Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Ovo je tajni “trik” Tamare Dragičević za gušću i jaču kosu kakvu svi želimo!

Kazna ili nagrada: Luksuzni zatvori

Kazna ili nagrada: Luksuzni zatvori

Skučena prostorija sa oronulim zidovima, miris memle i vlage, zarđali čelični krevet bez dušeka, malter koji se ljušti, urezane recke na prljavim zidovima, nema prozora, samo rešetke ispred kojih stoji namrgođeni čuvar zakona. Nema ličnih predmeta, ukrasa, znakova da je reč o životnom prostoru. Samo wc šolja na sredini ćelije kao siguran znak da na ovom mestu ne stanuju ljudskost i empatija. Ovo je školski primer kako prosečan pošteni građanin zamišlja zatvor. Možda nije daleko od istine, jer u većini zatvora ima više ljudi nego što je to predviđeno, ne održavaju se i dešavaju se užasne tuče, ubistva, dilovanja i maltretiranja. Ipak, pretpostavljamo da oni koji dele ovo mišljenje nisu čuli za zatvorske ćelije koje se slobodno mogu nazvati i najprestižnijim odmaralištima sveta.

Istočni državni zatvor, Filadelfija

Jedna od najpopularnijih zatvorskih ćelija je ona u kojoj je ležao slavni Al Kapone (Al Capone). Ova prostorija je uređena autentičnim nameštajem koji je koristio i Kapone davne 1929. godine. Danas ova prostorija nosi titulu najslavnije ćelije svih vremena, zahvaljujući ovom legendarnom gangsteru koji je boravio u njoj.

slika 165 Kazna ili nagrada: Luksuzni zatvori

Ova prostorija ima muzejsku vrednost

Pravosudni centar Leoben, Austrija

Jedan od najopremljenijih zatvora nalazi se u Austriji i može se meriti sa hotelima od pet zvezdica. Deo je kompleksa u kojem su smeštene advokatske kancelarije i sud. U okviru zatvora nalazi se teretana i izuzetno čiste i uredene sobe sa televizorima. Svaki zatvorenik je u prilici da ima sopstveni prostor i sve je uređeno sa ciljem da se osećaju kao kod kuće.

Slika 290 Kazna ili nagrada: Luksuzni zatvori

Mnogi ga nazivaju zatvorom sa pet zvezdica

“Halden”, Norveška

Ovaj norveški zatvor je sinonim za luksuz. Prima svega 252 zatvorenika, a obezbeđuje im bukvalno sve. Svaka ćelija sadrži udobne krevete, sofu, mini-frižidere i biblioteku. Pored savremeno uređenih ćelija, zatvor nudi razne sadržaje od muzičkog studija, preko staza za trčanje, pa sve do odvojenih dvosobnih apartmana za porodice koje zatvorenicima dođu u noćnu posetu.

Slika 372 Kazna ili nagrada: Luksuzni zatvori

"Halden" je otvoren 2010. godine, a program je fokusiran na rehabilitaciji

Popravni dom Otago, Novi Zeland

Ovde se zatvorenici osećaju veoma prijatno i opušteno. U sobama gde borave imaju podno grejanje i LCD televizore. U okviru objekta, zatvorenicima su omogućeni odlasci u teretanu i bilioteku. O njima se brine tim stručnjaka, tako da često dobijaju nešto nalik VIP tretmanu.

Slika 454 Kazna ili nagrada: Luksuzni zatvori

Zatvorenici imaju mogućnost bavljenja mlekarstvom, inžinjeringom ili kuvanjem

“Santa Ana”, Kalifornija

Boravak u ovom objektu nije jeftin, naprotiv da biste odeseli u ovom zatvoru morate izdvojiti od 75 do 127 dolara za noćenje. Zvuči kao ponuda za neki poznati hotel, međutim reč je o pravom zatvoru. Ukoliko je reč o manjim prestupnicima, program dozvoljava upotrebu ličnog lap-topa ili iPoda.

Slika 545 Kazna ili nagrada: Luksuzni zatvori

U ovom zatvoru ne može da bude dosadno

Problem ovih zatvora možda leži u činjenici da se kazna može ublažiti novcem. Postavlja se pitanje da li se na ovaj način šalje poruka da je moguće izvršiti zločin i sebi ulepšati kaznu. Međutim, nema mnogo moralisanja i zapitkivanja u svetu gde se novcem kupuje većina stvari, jer na kraju krajeva možda ovi zatvori imaju sve, ali oni koji do njega dospeju ipak ne mogu otići kad god to zažele.


Nataša Delač voli ljude, smeh do suza, igranje igrica i prvu jutarnju kafu. Za nju najlepši je osećaj kada prvi put u godini vidi more. Obožava putovanja, čaroliju i čuda.

Editors choice