5 najčešćih mitova o kosi koje treba odmah da zaboraviš

Nedeljni horoskop: 17.mart – 23.mart

Wannabe editorijal: NEON FEVER

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ove stvari ti niko nije rekao o zaljubljivanju u najboljeg druga

Ko je šta rekao

Ko je šta rekao

Dela ili reči? Snaga im je podjednaka. Gde dela ne stižu, reči puteve u ruševinama dovršavaju. A, gde reči deluju sićušno, nastupaju dela. Zavirimo u rečenice koje su osuđene na pamćenje.

Slika 193 Ko je šta rekao

Putuje se i bez koračanja

“Ich bin ein Berliner.” (Ja sam Berlinac) – Džon Kenedi (John Fitzgerald Kennedy) na konferenciji za novinare tokom posete gradu Berlinu. Grad, koji je inače za vreme Hladnog rata bio raspolućen, i jedina realna sukobna tačka dveju zemalja čiji je ideološki konflikt umalo rasprštao svet.

“Skloni se sa moga sunca!” – Diogen poručuje Aleksandru Velikom dok je, je l’ te, uživao u dobrobitima sunca. Diogen je bio grčki filozof koji je, kako kaže legenda, živeo u buretu. Sav luckast, nije se obazirao na društveni položaj Aleksandra Velikog, pa je čak i sunce prisvojio.

“Na koncertu vodim ljubav sa 25,000 ljudi, ali se kući vraćam sama.” – Dženis Džoplin (Janis Joplin)

“Ja sam bila srećna onda kada sam pronašla ljude koji su jednako nesrećni kao ja.” – Sonja Savić objašnjava da je sreća sve što ispunjava čoveka, nevažno i ako je tuga jedan od faktora koji dovodi do ispunjenosti.

“Ja govorim iskvarenu verziju hrvatskog, takozvani srpski.” – I dalje se pitamo šta je Đole time hteo da kaže na jednom od svojih koncerata u Hrvatskoj.

“Ko me prihvati u najgorem stanju, zaslužuje me i u najboljem.” – još uvek živa legenda, Merilin Monro (Marilyn Monroe). Divan poziv ženama da se ne zapuste iako su voljene čak i kad se spusti zavesa: bez šminke.

Slika 278 Ko je šta rekao

Zapisano, zapamćeno, neuništivo

“I have a dream.” (Imam san) – govor Martina Lutera Kinga (Martin Luther King) u vreme segregacije u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovim govorom dugim 17 minuta pozvao je na rasnu jednakost i obustavljanje diskriminacije.

“Sve žene su kurve, oprosti, majko, i ti si žena.” – Navodi se kako je Njegoš umotvorac ove izreke, dok je pojedinci pripisuju Napoleonu (Napoléon) ili Jesenjinu (Сергей Есенин). Jedno ostaje sigurno, autor je naizgled bio razočaran u ženski svet.

“Memento mori” – jedna od značajnijih latinskih izreka. Stub stoicizma i jednostavno nenadmašivo mnogo govori. Memento mori ili  “Seti se da ćeš umreti”. Odnosi se na ljudsku gordost zbog koje zaboravljamo da smo, obrni pa okreni, samo obični smrtnici sa nevidljivim pečatom roka trajanja na čelu.

“Slepi vode slepe” – čuvena filmska replika Stele (Stella) u filmu “Tramvaj Zvani Želja” (A Streetcar named Desire), nastalom zahvaljujući istoimenoj pozorišnoj drami Tenesija Vilijamsa (Tennessee Williams).

“Telo je grob duše” (Soma sema). – Prema Platonu, ovo su reči Sokrata. Njegova filozofija jača moć duše koja je, nažalost, ograničena telom, to isto telo sputava dušu i navodi je na poroke. Stoga je logično što se telo naziva grobom.

“Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica je nesrećna na svoj način.” – tako je Tolstoj (Лeв Николаевич Толстой) započeo svoje remek-delo, Anu Karenjinu.


Elena Ederlezi svakako nije ono što drugi očekuju da bude, još je manje ono što očekuje od sebe same. Student filozofije, pisac, pesnik, siroti pesnik. Velika nezadovoljština, fascinirana Romima, opsednuta modom i kune se da je Niče živ sigurno bi ga smotala.

Editors choice