Nedeljni horoskop: 17.mart – 23.mart

Wannabe editorijal: NEON FEVER

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ove stvari ti niko nije rekao o zaljubljivanju u najboljeg druga

Zašto je zdravo laneno seme i kako ga koristiti?

Ko je ubio romantiku?

Ko je ubio romantiku?

Notebook photo 10 hires Ko je ubio romantiku?

Romantika, ko se nje još seća?

Čitajući antologiju “Najlepša ljubavna pisma velikana”, nisam mogla da se ne zapitam šta se to dogodilo sa dobrom, starom romantikom. Zbog čega više nije u modi i ko je odgovoran za to?

Do pre samo nekoliko decenija morao si žestoko da se trudiš oko udvaranja devojci i ozbiljno poradiš na dokazivanju svoje ljubavi. Morao si da iskažeš svoju originalnost da ne bi bio odbijen.

No, novi vek doneo je sa sobom pregršt novih pravila, neki novi klinci utemeljili su kodekse ponašanja, tako da danas – što si vulgarniji i prostiji, imaš bolju prođu među ženama i veći si u njihovim očima.

Iznevši jednom “alfa mužjaku” svoj slučaj zvani “žal za romantikom”, on mi upravo ispriča ono što ne želim da čujem!

E, sestro slatka, pa vi ste ubile romantiku, nestala je onog trenutka kada ste tražile da vas doživljavaju podjednako snažnima i samostalnima kao muškarce, kojima nisu potrebni ’sitni’ dokazi ljubavi. Tražile ste prava, dobile ste ih! Naravno da većina muškaraca više neće ni da pomisli na romantičan čin, jer se boji da će ispasti smešni. Je l’ se sećaš kada sam onomad onoj Sonji recitovao Prevera, a ona mi je rekla da se drogiram i da nisam normalan?

Pih, da, da, uvek smo mi žene za sve krive, nepravda, nepravda! A tebi normalno da se to događa kada si romantičan samo posle pet Long Island koktela i kad uglavnom startuješ, khm, recimo, ‘devojke niskog morala’. Nazovi me staromodnom, ali da li možeš samo da pretpostaviš koja količina endorfina se stvara u ženskom telu kada joj pokloniš buket cveća ili kada joj izjaviš ljubav na skroz poseban, otkačen način, napišeš pisamce, spremiš večeru… Jednostavno, držiš joj vrata, predržiš kaput, budeš učtiv i pažljiv. Znaš li kakav je to nama afrodizijak?

Ih, bre, Anja, pa ti kao da živiš u dvadesetom veku. Je l’ si utripovala da si Anđelka iz ‘Ranjenog orla’, šta? Ma daj, toga više nema, nema! Možda neki dasa i bude romantičan u početku veze dok osvaja, a posle zaboravi na romantiku.

Ma neka sam i ta Anđelka, ali znam da romantika još uvek živi, možda se malo uspavala, zato momci, probudite je, vreme je! Pišite pisma, poklanjajte cveće, upalite mirišljave sveće i pozovite svoju dragu na večeru. To nikako ne može da zakaže. Live romance, live!


Anja Križan je studentkinja novinarstva, večni sanjar, romantik i hedonista, zarobljena u sopstvenoj bajci. Njena izražena intuicija i želja da svet bude bolji i lepši vodi njene reči po papiru. Voli iskrenost, dobrotu, neiskvarenost. Ne voli laž, diskriminaciju i agresivnu glupost.

Editors choice