Vodič za kožu koja ne stari: Sve što treba da znaš kako bi uvek izgledala mladoliko

Nedeljni horoskop : 24. mart- 30. mart

5 najčešćih mitova o kosi koje treba odmah da zaboraviš

Wannabe editorijal: NEON FEVER

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ko studira u inostranstvu, taj i greši

Ko studira u inostranstvu, taj i greši

Mnogima je studiranje u inostranstvu prva prilika za samostalno putovanje, pa se u skladu s tim ponašaju “kao pušteni s lanca”. Što je i normalno i očekivano, ali uz sve to ushićenje, lako je napraviti gomilu grešaka koje će vas koštati i vremena, a bogami i novca.

Pazite da ne upadnete u ove zamke na kojima su se mnogi spotakli!

Rezervisali ste put unapred

Slažemo se da je veoma zabavno planirati putovanja u obližnje gradove unapred, ali šta ako vam profesor najavi ispit sledećeg ponedeljka? Najlakše je rezervisati hostele i letove u poslednjem trenutku, a nećete baciti pare za džabe.

Niste sastavili budžet

Trebaće vam novac za obroke, pića, kafe, prevoz, za sve te izlete što ste isplanirali, ekskurzije, kao i suvenire kad se budete vratili kući. Sedite i sastavite mesečni budžet.

Niste naučili jezik

Zašto pretpostavljate da svi znaju engleski? Naučite bar neke osnovne reči na jeziku zemlje u kojoj se nalazite, makar iz poštovanja prema ljudima koje ćete sretati i sa kojima sada živite. Preporučljivo bi bilo da uzmete kurs jezika dok ste tamo. Vratićete se kući sa još jednom kul veštinom.

Ne živite sa porodicom – domaćinom ili lokalnim studentima

Stanovanje sa porodicom ili lokalnim studentima dodaje sasvim novi aspekt studiranju u inostranstvu. Videćete kako zaista žive ljudi u toj zemlji, a možda ćete steći i neke nove prijatelje. Sve u svemu, iskustvo će biti životnije.

o KID FOREIGN LANGUAGE 5701 Ko studira u inostranstvu, taj i greši

Ne pazite na predavanju

Logično je da ne možete da se koncentrišete na predavanja sada kada ste u stranoj zemlji i sve je novo: i okruženje, i škola, i jezik i ljudi. Ipak, ono što možete čuti na tim predavanjima biće vam važno kasnije, i želećete da zadržite to znanje.

Kupili ste skupi internacionalni telefon

Moguće je da će vam izgledati kao pametna ideja da kupite njihov telefon sa njihovom karticom. I izgledaće kao dobra ideja da to bude smartfon, jer ćete na njemu imati i kameru i planer i sve što vam treba. Ali to nije dobra ideja. Možete ga izgubiti, neko vam ga može ukrasti, može vam ispasti…

Mislite da za vas ne važe lokalna pravila

Samo zato što ste došli odnekud ne znači da se na vama ne primenjuju lokalna pravila. “Ali ja nisam odavde” nije nikakav izgovor. I dalje morate da kupite mesečnu kartu u metrou.

Previše posećujete žurke

Dobro, istini za volju ovo se i očekuje od vas. Svi znamo da su žurke i partijanje najbolji deo studiranja u inostranstvu. Ipak, ako ste stalno mamurni, biće vam teško da pratite predavanja i što je još važnije – nećete adekvatno iskoristiti svaki dan svog života u novoj zemlji. Imajte u vidu da treba da ostavite dobar utisak, jer ste sada sa novim ljudima koji vas ne znaju u svim vašim lošim izdanjima. Lutanje po trotoaru u pijanom stanju neće vam obezbediti dobru reputaciju.

Keep it classy.


Una Hadži – Nikolić

Editors choice