Ako nikako ne možete da se otarasite tih nekoliko kilograma viška koji vam toliko smetaju, možda je rešenje da u svoje omiljene obroke stavljate sledeće začine:

Ljuta paprika

o HOT PEPPERS 570 Koji začini leče?

Ljudi pojedu u proseku 75 kalorija manje nakon što pojedu ljutu papriku. Ona prosto ubije apetit. A pored toga kapsanicinoid koji se nalazi u papričicama ubija želju za masnom i kaloričnom hranom i ubrzava apetit.

Cimet

o CINNAMON 570 Koji začini leče?

Može usporiti Alchajmerovu bolest, jer sadrži sinemaldehid i epicatehin. Začinite hranu cimetom, ukoliko želite da sprečite ovu bolest.

Origano, kari, kurkuma

696 FA0226 Origano Koji začini leče?

Kada jedete masnu i kaloričnu hranu skoči vam nivo holesterola i trigliceridi. Zbog ovoga ne samo da se gojite, već i povećavate šanse za oboljevanje od srčanih bolesti. Međutim ako pospete hranu origanom, dokazano je da će vam nivo insulina biti niži za 20 do 30 posto.

Ruzmarin

o GRILLED LAMB HERBS 570 Koji začini leče?

Pečenje i roštiljanje na temperaturi višoj od 375 stepeni dovodi do proizvodnje otrova koji mogu uzrokovati rak stomaka, pluća, pankreasa ili dojke. Hrskavi, zagoreli delovi su najopasniji. Ali istraživanja pokazuju da ako natrljate ruzmarin pre pečenja, smanjujete nivo ovih otrova za do 70 posto.


Lenka Gatić

Editors choice