Kula Nebojša

Kula Nebojša

Posle dugo očekivanog otvaranja i rekonstrukcije, otvorena je Kula Nebojša, kao projekat saradnje između Srbije i Grčke. Ona sada predstavlja svojevrsni muzej, na koji Beograd itekako može da bude ponosan. Nalazi se na fantastičnoj lokaciji ispod Kalemegdanske tvđave, na ušću Save i Dunava. Muzej na tri sprata obiluje raznim istorijskim izložbama u kojima je korišćena i moderna tehnologija.

U prostoru aneksa Kule Nebojše predstavljena je njena istorija kao vojnog objekta koji je od izgradnje, oko 1460. godine, bio deo odbrambenog sistema grada, pred naletima osmanske vojske. Potom su prikazani osmansko osvajanje Beograda, mesto koje je Kula Nebojša imala u periodu osmanske vladavine, kao i tokom austrijske uprave u Beogradu u 18. veku.

flickr 2769659255 image Kula Nebojša

Postavka u prizemlju posvećena je istoriji Kule Nebojše kao tamnice, mesta mučenja i sužanjstva. U elektronskoj formi prikazano je kako je krajem 18. i početkom 19. veka ona postala simbol osmanske represije nad borcima hrišćanskih naroda Balkana, protiv viševekovne osmanske vlasti. Postavka, u isto vreme, predstavlja i umetničko-dokumentarni omaž svim žrtvama stradanja i utamničenja.

Na prvom spratu, koristeći multimedijalne aplikacije, predstavljeni su ličnost, ideje i rad Rige od Fere, velikog grčkog pesnika i revolucionara, koji je bio ključna figura Grka i drugih balkanskih naroda na njihovom putu ka slobodi. Po nalogu Visoke Porte, Riga Velestinac je, zajedno sa sedmoricom svojih istomišljenika, zatočen u Kuli Nebojši, gde je i stradao 13. juna 1798. godine.

kulanebojsa2 Kula Nebojša

Izložba na drugom nivou Kule Nebojše posvećena je Prvom srpskom ustanku i nastanku moderne srpske države početkom 19. veka. Predstavljeni su glavni uzroci koji su doveli do podizanja Ustanka u Beogradskom pašaluku, ratne operacije ustaničke vojske, Karađorđe i vodeće ličnosti Prvog srpskog ustanka, kao i procesi izgradnje moderne srpske države i prvih ustanova: vojske, vlade i prosvete.

Na poslednjem nivou Kule Nebojše predstavljena je istorija Beograda koji je od pogranične tvrđave Osmanskog carstva tokom prvih decenija 19. veka postao prestonica vazalne Kneževine Srbije. Na postavci su u elektronskoj formi prikazani početak Drugog srpskog ustanka 1815. godine, uloga i uticaj kneza Miloša Obrenovića na sticanje autonomne unutrašnje uprave i stvaranje Kneževine Srbije, razvoj srpske varoši u Beogradu, osmanski Beograd i život njegovih stanovnika različitih veroispovesti i nacionalnosti, kao i proces pretvaranja grada iz orijentalne u srednjoevropsku varoš.

1915 Kula Nebojša

Radno vreme muzeja je od 10h do 20h u pediodu između juna i septembra, tj. od 10h do 18h u periodu od oktobra do maja. Radi bezbednosti objekta i posetilaca, i održavanja optimalnih uslova za obilazak, broj posetilaca je ograničen na 15 osoba istovremeno. Eto sjajnog predloga kako da provedete jedno poslepodne. U svakom slučaju, prijaće vam hladnoća starog kamena u ovim toplim letnjim danima.


Nikola Trajković je inženjer, pustolov i urbani kreativac. Zakleti Dorćolac koji najviše voli da živi svuda pomalo. Život u Parizu i Istanbulu obogatio je način na koji doživljava modu.