Kulturna injekcija: Beograd kao Evropska prestonica kulture?

Kulturna injekcija: Beograd kao Evropska prestonica kulture?

Event | Delikatesni ponedeljak – “Beograd 2020″
26. decembar
KC GRAD

837 Kulturna injekcija: Beograd kao Evropska prestonica kulture?

Beograd 2020, grad u postupku kandidature za Evropsku prestonicu kulture

Evropska prestonica kulture je ime koji jedan grad Evropske unije dobija i nosi godinu dana. Projekat “Beograd 2020″ bori se za to da za osam godina Beograd postane upravo to! Aleksаndаr Peković i Mаrko Mаršićević, predsednik i potpredsednik Orgаnizаcionog odborа projektа “Beogrаd 2020″, u ponedeljak žele da podele svoj skriveni tаlenаt i ljubаv premа gаstronomiji. Pripremaće jedan poseban specijalitet – “pasulj od tri vode” – a osim ukusne hrane, veče će obeležiti i performans “Geometrijske emocije” konceptuаliste Koste Bunuševca i mnogo dobre muzike.

Knjiga | “Veliki Getsbi” – F. Skot Ficdžerald (F. Scott Fitzgerald)
Laguna

1 great gatsby metaphors Kulturna injekcija: Beograd kao Evropska prestonica kulture?

Ovaj roman smatra se najboljim američkim romanom XX veka

Ovaj roman Frensisa Skota Ficdžeralda smatra se najboljim američkim romanom prošlog veka, možda zbog toga što je savršen portret jednog doba, jednog društva i jednog čoveka. Slikajući tamu dvadesetih godina prošlog veka, koje naziva godinama džeza, Ficdžerald uspeva da je potpuno potkrepi skorojevićima, ljudima ogrezlim u želji za slavom i novcem, starletama… Njegov junak Getsbi jedini je pravi svedok tog vremena; na kraju, on jedini shvata da mu naklonost pripadnika džet-seta i sve to bogastvo nisu zaista neophodni za sreću.

Žurka | Humanitarna novogodišnja žurka fonda Osmeh na dar
26. decembar, 21h
klub Beogradski promet, Pariska 20

christmas presents Kulturna injekcija: Beograd kao Evropska prestonica kulture?

I ove godine fond Osmeh na dar organizuje humanitarnu novogodišnju žurku

Pozivamo vas na humanitarnu novogodišnju žurku fonda Osmeh na dar, koja će se održati u klubu Beogradski promet, ulica Pariska 20, u ponedeljak 26. decembra od 21h. Za dobru atmosferu biće zadužen Replay bend!

Izložba | Susret sa meksičkom grafikom
Insitut Servantes
do 15. januara

front2 Kulturna injekcija: Beograd kao Evropska prestonica kulture?

Na ovoj izložbi pogledajte 17 grafika umetnika Toma Ksilandera

Izložba “Susret sa meksičkom grafikom” obuhvata 17 grafika svestranog umetnika Toma Ksilandera. Naziv izložbe, prema rečima samog umetnika, najvernije opisuje suštinu – susret posetioca sa meksičkom grafikom, ali i susret koji je doživeo i sam umetnik pre 15 godina. Ksilander je pejzažni arhitekta, fotograf i grafički umetnik. Rođen je u Minhenu i pripada tradiciji putujućih umetnika koji, što iz radoznalosti, što sudbinski, stignu u Latinsku Ameriku da otkriju inspirišuću magiju kulture tog kontinenta.

Izložba obuhvata njegova dela koja su nastala u Meksiku i predstavlja retrospektivu, s obzirom da se jedan umetnički ciklus završava. Sam umetnik kaže: “Kada sam u Meksiku u mojim delima vide evropski uticaj, kada sam u Evropi u mojim delima vide očigledan meksički uticaj.” Istina je da se u njegovim delima može videti sinteza oba uticaja, i u tome leži njegova originalnost.

DVD | “Grad lopova” (The Town)
Režija: Ben Aflek (Ben Affleck)
Scenario: Piter Krejg (Peter Craig), Ben Aflek
Uloge: Ben Aflek, Džeremi Rener (Jeremy Renner), Rebeka Hol (Rebecca Hall), Džon Hem (Jon Hamm), Blejk Lajvli (Blake Lively)

The Town Movie 2010 14001 Kulturna injekcija: Beograd kao Evropska prestonica kulture?
Ako ste ljubitelji trilera, obavezno pogledajte ovaj film

Planirajući posao koji bi mogao njegovoj bandi da donese najveći plen, dugogodišnji lopov planira i izlaz iz svog dotadašnjeg života i grada dok beži od agenta FBI koji želi da uhvati njega i njegovu bandu pljačkaša banaka. Pored toga što predvodi sjajnu ekipu glumaca, Ben Aflek je i reditelj i koscenarista ovog napetog kriminalističkog trilera koji se odvija – i često eksplodira – na lokacijama u Bostonu.


Za mere opreza, način upotrebe i moguće kontraindikacije, obratite se terapeutima:
Dejana Knežević
Uroš Pajović