Lepota i sport – počinje Evropsko prvenstvo za odbojkašice!

Lepota i sport – počinje Evropsko prvenstvo za odbojkašice!

Ludilo kreće – ili se u našem slučaju nastavlja? Odgovor ćemo dobiti u periodu od 23. septembra do 2. oktobra na Evropskom prvenstvu za odbojkašice koje naša zemlja organizuje sa Italijom. Kvalitetom naše dame zaslužuju medalju, a  moje mišljenje je da mogu stići  do one najsjajnije, poput kolega iz muške ekipe koji su istu osvojili na nedavno završenom šampionatu u Austriji i Češkoj. Naravno, ne treba im stvarati pritisak, šta bude – biće, one su naše zlato kako god da se okrene.

Srbija i Italija su se kao domaćini direktno plasirali na ovaj šampionat, a na osnovu plasmana sa prethodnog, iz Poljske 2009, to je pošlo za rukom i Holandiji, Poljskoj, Nemačkoj, Turskoj i Rusiji. Kroz kvalifikacije učešće su obezbedile reprezentacije Češke, Bugarske, Azerbejdžana, Ukrajine, Španije, Rumunije, Izraela, Hrvatske i Francuske.

Ovogodišnje prvenstvo je 27. u nizu, i kao što sam već pomenuo, organizuju ga Srbija i Italija, naravno pod pokroviteljstvom CEV-a (Confédération Européenne de Volleyball). Što se naše zemlje tiče, gradovi domaćini biće Beograd i Zrenjanin, a utakmice će se igrati u ”Pioniru” (kapacitet 8,000 mesta) i hali sportova ”Medison”, koja prima 3,000 gledalaca. U Italiji mečevi će se igrati u Monci i Busto Arsiciju, u halama ”PalaIper” (4,500) i ”PalaJamamaj” (5,000 mesta). Ko hoće da juri odbojkašice, značiće mu informacija da će one biti smeštene u hotelu ”M” u Beogradu, dok će u Zrenjaninu biti u hotelu ”Vojvodina”. Što se tiče zvaničnika CEV i novinara o njihovom smeštaju i svemu ostalom informacije su vam u svakom trenutku dostupne na sajtovima  eng.ossrb.org i www.federvolley.it, dok karte za utakmicu možete kupiti na prodajnim mestima Card servisa ili preko sajta www.tickets.rs.

Grad Beograd Lepota i sport – počinje Evropsko prvenstvo za odbojkašice!

Beograd

Sistem takmičenja je takav da se prvoplasirane reprezentacije direktno plasiraju u četvrtfinale (A1, B1, C1, D1), dok drugi i treći u grupi igraju tzv. razigravanje, odnosno osminu finala po principu C2-A3, D2-B3, A2-C3 i B2-D3.

Grupa A će biti stacionirana u Beogradu, a pored srpskog tima, u njoj su Francuska, Ukrajina i Nemačka, sa kojima se naša ekipa sastaje 24, 25. i 26. septembra. U grupi B u Monci su Italija, Turska, Azerbejdžan i Hrvatska, dok su u grupi C Poljska, Češka, Rumunija i Izrael i njen domaćin je Zrenjanin. Busto Arsicio će ugostiti timove iz grupe D, a to su Rusija, Holandija, Španija i Bugarska. Završnica prvenstva biće odigrana u Monci i Beogradu i to po dve utakmice osmine finala i četvrtfinala, dok se polufinale, utakmica za treće mesto, i veliko finale igraju u našoj prestonici, što je sjajno!

Kompleti ulaznica za takmičenje po grupama za utakmice u Zrenjaninu, mogu se kupiti po ceni od 1,500 i 2,400 RSD, a za utakmice u Beogradu po ceni od 1,200, 2,400 i 4,800 RSD. Karte osminu finala i četvrtfinala, koje će se odigrati 28. i 29. septembra, mogu se kupiti po ceni od 500, 1,000 i 2,000 RSD. Ulaznice za utakmice polufinala i finala, 1. i 2. oktobra, mogu se kupiti po ceni od 800, 1,500 i 3,000 RSD. Kompleti za utakmice osmine finala, četvrtfinala, polufinala i finala, koštaju 2,000, 4,000 i 8,000 RSD. Ako vam se putuje u Italiju, dnevne karte za mečeve su od  €55 do  €60.

Grad Zrenjanin Lepota i sport – počinje Evropsko prvenstvo za odbojkašice!

Zrenjanin

Na dosadašnjim šampionatima naša reprezentacija je osvojila dve medalje, bronzu 1951. u Parizu, i srebro 2007. godine u Belgiji i Luksemburgu. Najuspešnija država je Rusija sa 24 odličja, od čega 17 zlata, četiri srebra i tri bronze. Daleko iza njih su Poljska sa 11 (2-4-5), po devet imaju Nemačka (2-4-3) i Češka (1-4-4), i treba pomenuti da još samo Italija ima dva zlata, uz isto toliko srebrnih i bronzanih medalja.

Zvanična maskota šampionata je simpatična bubamara Voli, a slogan prvenstva ”Odbojka spaja!”, što je u nas Srba bogami živa istina. Jedino sport i može da nas spoji, pa tako i sada moramo da pokažemo koliko volimo svoju zemlju, a poštujemo ostale, da navijamo za našu Srbiju! Kao deo “Univerzijade 2009″, mogu vam reći da smo sjajni organizatori, tako da nema sumnje da će tako biti i sada. Ove godine su već osvojene medalje u Evroskoj ligi (zlato) i na Gran priju (bronza), dok su na dosadašnjim prvenstvima ”starog kontinenta” osvajane sledećim redom: bronza – srebro… Ma svi znamo koja je sledeća! Srećno, devojke!

Tim Srbije Lepota i sport – počinje Evropsko prvenstvo za odbojkašice!

Ženska odbojkaška reprezentacija

TIM SRBIJE

Igračice prijavljene za EP:

1 Ana Lazarević
2 Jovana Brakočević
3 Sanja Malagurski
4 Bojana Živković
5 Nataša Krsmanović
6 Tijana Malešević
7 Brižitka Molnar
8 Ana Antonijević
9 Jovana Vesović
10 Maja Ognjenović
11 Maja Savić
12 Jelena Nikolić
13 Ana Bjelica
14 Nađa Ninković
15 Jovana Stevanović
16 Milena Rašić
17 Danica Radenković
18 Suzana Ćebić
19 Silvija Popović
20 Nina Rosić
21 Dragana Marinković

Treneri: Zoran Terzić i Branko Kovačević


Radoslav Rade Jokić je diplomirani sportski novinar, bivši košarkaš, obožava sport, bilo to gledanje ili bavljenje istim. Slobodno vreme posvećuje bliskim ljudima, kao i rekreaciji, pisanju, čitanju… Muzika ga opušta i motiviše. Zavisnik od komunikacije sa ljudima, ne voli samoću i tišinu. Kako i sam kaže ”nikada ga ne drži mesto”, čovek je ”od akcije”, a Beograd je pravo mesto za njega jer mu pruža sve što mu treba.