Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Zašto je odluka da životu uvek kažeš “Da” najbolja odluka koju možeš da doneseš? (BLOG)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Ljubav – prokletstvo ili blagoslov?

Ljubav – prokletstvo ili blagoslov?

Zagledana u njegove oči zamišljaš vašu zajedničku budućnost. Pored njega se osećaš sigurno i on te nikada neće povrediti, zato što je on tvoja ljubav, tvoja sreća, tvoj vitez koji te brani od svega zlog na ovom svetu. Već planiraš i vaše venčanje, prosto je to logičan sled događaja. Nema veze što ste mladi, ljubav ne bira vreme. To je blagoslov! Tako mladi, a već našli srodnu dušu. Bićete najlepši mama i tata u gradu.

A to dete ćete izdržavati od … ? Ma, snaći ćete se. Pomoći će vam mame, dok ti ne završiš fakultet i dok on radi dva posla. A živećete … ? Pa, verovatno kod njegovih ili kod tvojih nekoliko godina, dok se ne snađete. I onako on dobro zarađuje sad, a dobiće i unapređenje sigurno, pa ćete uzeti kredit za stan, pa kola. Polako, sve se može dok god se volite. Imaćete vremena i jedno za drugo, vikendom, između sređivanja kuće i spremanja za novu radnu nedelju, i to naravno onog vikenda kada je on slobodan. A imaćete vremena jedno za drugo i svaku noć, kada on dođe umoran sa posla, a ti posle celog dana baktanja sa bepčetom padneš od umora masne kose u prljavoj trenerci.

Ali, sve to i dalje može da se izvede. Ukoliko se volite. Ali zaista tako mislim. Sve je moguće. Ali baš zato što je sve moguće – razmisli…

  • On ti je prvi dečko i nikada nisi imala dečka osim njega. Aham. A što se svaka ta veza završila? Bila si mlada, oni su svi bili kreteni, a ON nije takav. ON je potpuno drugačiji. Ok, poštujem. Moguće. Ali, koliko puta u životu si iznenadila samu sebe? Zgranula se svojim postupkom i rekla da to nikako ne liči na tebe. Ljudi smo, svi grešimo. Pa, tako, koliko god ti mislila da poznaješ svoju “srećicu“, može da te iznenadi i te kako. Ili si ti možda u vezi sa vanzemaljcem koji nema tu gadnu ljudsku osobinu u narodu poznatu kao – “desi se, pogreši čovek“.
  • A ako ti jeste prvi dečko i nisi imala dečka osim njega, kako možeš da pametuješ, generalizuješ i prosipaš pamet kad ništa sem toga nisi videla. Dok ne probaš – ne znaš. Dok sama ne iskusiš, ne lupetaj. Sve je to sjajno i niko nije protiv tebe i tvoje ljubavi. I da, jeste baš romantično i baš si srećnica što nisi morala da poljubiš sto žaba da bi došla do svog princa, ali, da se razumemo, iskuliraj se bar malo. Niko ne zna šta nosi dan, a šta noć.
  • Zbog toga gledaj da ne izgubiš baš sve svoje prijatelje. I nikada, ali nikada ne izgovaraj rečenicu – “Ja sam samoj sebi dovoljna.“ Kada jednog dana sve bude krenulo naopako u tvojoj savršenoj vezi, kome ćeš da se jadaš? E pa samoj sebi, ako si samoj sebi dovoljna. Podeli svoju ličnost i nadeni im različita imena pa razgovarajte međusobno. Čovek je socijalno biće! Ne, nisi samoj sebi dovoljna! Bogata si onoliko koliko prijatelja imaš koji će sto prvi put slušati kako je tvoja “duša“ jedna prava “mica“. Kako ste jeli za doručak palačinke, a za ručak je on hteo da ti spremi musaku pa mu je, mukici, zagorela, pa ste izašli na picu, pa… Appear offline. Ali i dalje sede i slušaju i ako ih baš zabole. Imaj to u vidu onda kad budeš rekla da ti je sto puta lepše da sa njim sediš i gledaš televiziju umesto da izađeš sa drugaricama; onda kada se ne budeš javila na telefon nekoj od njih jer te smara da opet ideš na kafu, a bila si pre tri dana.
  • A ako baš želiš da izgubiš svoje prijatelje, onda vuci privezak sa likom svog dečka gde god da se pojaviš. Tako da on postane još jedan član vašeg društva. Tako da tvoje drugarice više ne žele da ti se povere jer se ne poveravaju tebi, već VAMA. A i da hoće da, uz rizik da mu preneseš, ipak nešto kažu tebi, nemaju kad, jer je i on stalno tu! Nijednoj od njih nije on smetnja, niti ga ne gotive, niti imaju nešto protiv njega, jednostavno on nije njihov prijatelj – ti si. I ne bi ga ni upoznale u životu, da ti nisi sa njim. Ako ga ti voliš, to je super. Ali on i ti ste u vezi i ti i on se volite, a ne ti, on i celo tvoje društvo!
  • Testiranje živaca tvojih prijatelja dovodiš do maksimuma gore pomenutim postupcima, ali posebno ukoliko si ranije ti prednjačila u “borbi za prava prijatelja“ tako što si drugaricama popovala kad su pravile te iste greške u vezama. E pa nemoj da sereš tamo gde jedeš. Nije moguće da se sad sve zaboravilo i da se ne sećaš svojih reči i dela. Što sad TI to onda radiš? Licemerno, zat ne?
  • E onda gledaj pa se sprijatelji sa njegovim društvom. Kao jako su kul i baš ti je prijatno sa njima. Ok, lepo, ali sutradan kad raskinete, šta, družićeš se i dalje sa njegovim društvom? A da, nećete raskinuti, to sam zaboravila.

Ljubav je najlepše osećanje na svetu. Ali, pre svega, ljubav prema sebi! Pre nego što se taj neko pojavio u tvom životu imala si život isto tako. Izlazilo se, smejalo, pile su se kafe, plakalo, ljubilo, padalo, putovalo, sedelo kod kuće, imalo se para, bilo se švorc, dopisivalo se, varalo se, pravile su se teorije, taktike, prepričavalo se, ogovaralo i bilo je lepo! To si bila ti, volela si neke stvari, neke nisi, oblačila si se kako si se oblačila, slušala tu i tu muziku, volela da jedeš ili si gladovala, bila plava ili smeđa, ali si to bila ti. Da, tačno, čovek se stalno menja, ali zašto baš toliko i zašto baš sad, zbog te neke novopridošle osobe u tvom životu. Pa ako te je zavoleo, zavoleo te je onakvu kakva si bila kad ste se upoznali. Naravno da treba da se prilagodite jedno drugom, čak i da i promenite nešto, ali ne celo svoje JA.

Život je prepun nepredviđenih događaja. Od ne-daj-Bože-nekih-najgorih-nesreća, pa do onih svakodnevnih banalnih stvari koje zaista mogu uticati da se bilo koja ljubav okonča. I šta onda? Šta kad se pogledaš u ogledalo a to više nisi ti? Kad bi pozvala nekoga da mu se požališ, a više nemaš koga?


Lenka Gatić – džepno izdanje smotane plavuše koja obožava žensko filozofiranje uz miris produženog u maloj bez mleka. Smeje se kada svi polude, a paniči kada su svi smireni. Sve što zavoli prvo ishejtuje. Ne voli viceve, već originalne fore. Ako ikada vidite da pije, ne takmičite se sa njom i ne dajte joj da priča.

Editors choice