Ljubav na prvi pogled: Istra

Ljubav na prvi pogled: Istra

Slika 129 Ljubav na prvi pogled: Istra

Poluostrvo Istra

Sviće nad Beogradom. Mrzovoljni prolaznici negoduju, jer smem da se smejem od rane zore, kao da sam državni neprijatelj. Nije me briga, srećna sam. Hrvatska je, bez sumnje, veoma lepa gde god da odete. Istra je, ipak, kruna Primorja.

Slika 230 Ljubav na prvi pogled: Istra

Grad Rijeka

Istra je poznata po “tera rosi”, crvenoj zemlji, koja tom grožđu, vinu, hlebu, salati i rakiji daje neponovljiv ukus, sveden, jednostavan ukus vazduha i neba. Vinogradi pored puta su niski nad razrivenom crvenom zemljom, orezani uredno kao frizure u ženskom manastiru. Iznad njih, u daljini istarskog neba, plavi vrhovi planina, i tamo, nad Rijekom, najveća među njima – Monte Mađore.

Opatija je grad smešten na jugozapadnoj obali Riječkog zaliva. Grad toliko veličanstven, istovremeno mirše na najlepša vina i more. Park Sv. Jakova i park Angiolina, u kome se nalaze mnoge biljke koje su prenesene sa Dalekog istoka, iz Južne Amerike, Australije i drugih krajeva sveta, jedan je od najlepših parkova Hrvatske. Do danas je zadržao arhitekturu od nastanka, uz dodatak letnje pozornice. Obuhvata najlepši prostor grada, između šetališta pored mora i glavne ulice u Opatiji. Kada vam je potreban beg od stvarnosti, u momentu kada se osetite da vam treba vazduha i punjenje baterija, Opatija je savršeno mesto za to.

SLika 3 Ljubav na prvi pogled: Istra

Skulptura "Djevojka s galebom" delo je Zvonka Cara

Plavetnilo mora i nebo od čempresa. I velika narandžasta pomorandža na vrhu. Zatvaram oči i duboko upijam vazduh pun joda. Za svaki slučaj, uštinem se. Ipak ne sanjam. Oči su mi otvorene. Snovi se ostvaruju onima koji veruju u bajke. I dok more udara o kamenu obalu, a beličasta pena kruniše boju mora, gledamo se nemo, zatečeni. U ovoj vremenski ograničenoj bajci, koja baš zato ima posebnu draž, mi smo glavni glumci. Sunce nestaje tamo negde u moru, a svetla bezbroj obližnjih naselja liče na ogromnu božićnu jelku koja treperi. Počinju da duvaju prvi vetrovi, plašeći nas skorim dolaskom stare bludnice zime, uz ukus Malvazije, koja užitak čini potpunim. Da bismo se vratili tu, na to mesto gde smo se prvi put zaljubili, moramo prvo otići. Čeka nas dug put i povratak u onaj “svakodnevni život”. Život čine uspomene koje neumorno čuvate u sećanjima.

Slika 424 Ljubav na prvi pogled: Istra

Jadransko more


Ana Pantić je student novinarstva, multitasker i folkloraš već više od decenije. Jedino je ljudska glupost može pošteno iznervirati, nikad se ne kaje za ono što uradi, voli kvalitetne ljude i lepe stvari, živi za putovanja i dobru knjigu, užasno je tvrdoglava i zato neizmerno poštuje one koji to znaju da trpe. Smatra da možemo upoznati sami sebe tek kada otkrijemo sopstvene granice, a vodi se citatom “Be yourself. Everyone is already taken.” Oscar Wilde.