Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Zašto je odluka da životu uvek kažeš “Da” najbolja odluka koju možeš da doneseš? (BLOG)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Mačko, budi šmeker, nemoj da zvocaš!

Mačko, budi šmeker, nemoj da zvocaš!

Čak i uz najbolje namere, ponekad svi ti predlozi i podsetnici koje uputite dečku/mužu postanu nagvaždanja koja on počinje automatski da ignoriše. Niko ne voli da ima osećaj da mu neko popuje! Pročitajte članak i saznajte kako, kada i šta da uradite da biste na njega uticali i shvatili kako vaša sreća deluje na njega.

Sasvim je prirodno želeti najbolje od osobe s kojom se viđate. Volite ga i želite da ga vidite srećnog, ispunjenog, kako uspeva da ispuni sve ciljeve, kako ostaje dosledan svojim obavezama i živi dobar život. Mnogi njegovi potezi utiču na vašu ličnu sreću, pa mislite da je fer da se malo umešate u stvari koje radi. Ali, kada prekoračite liniju između laganih podsetnika i iznenadnog smaranja i naređivanja oko svake stvari koju radi, postajete naporni i nepodnošljivi. Izvukli smo zaključke iz nekoliko razgovora sa ženama koje su bile u sličnoj situaciji i evo šta smo naučili:

Preferencije se mogu prevideti

Napravite razliku između “ovako treba da bude” i “ovako (ja) želim da bude”. To što vi želite da on pokupi odeću sa poda ili da isprazni sudoperu pre nego što odete u krevet ne znači da je to kodeks koji je uklesan u kamenu i koji neizostavno mora da se ispoštuje. I, često, ako se prema tim stvarima postavite kao prema nečemu što mora da se uradi ili, još gore, što mora hitno da se uradi, nemojte se iznenaditi što će vas muškarac ignorisati i prestati da vas sluša. Međutim, postoji lek. Ukoliko odlučite da previdite te male stvari (odeća na podu sigurno vas neće ubiti, barem ne ako gosti ne dolaze) i kao temu rasprave iznesete samo veće stvari, veće su i šanse da će vas više slušati i uvažiti.

Objasnite kako se osećate, a ne kako on greši

slikka11 Mačko, budi šmeker, nemoj da zvocaš!

Ton razgovora ume da bude presudan

Lak način da od najobičinijeg razgovora napravite raspravu u kojoj zvocate jeste da svoju listu nezadovoljstva pretvorite u listu stvari koje on radi pogrešno. “Ne čistiš za sobom, ja sam ta koja uvek kuva i sređuje stan…” Zaustavite se na trenutak i opozovite tu listu u sopstvenoj glavi. Umesto da ga napadnete, preformulišite sve što biste, inače, rekli. Objasnite mu kako se osećate zbog toga što radi – “Jako mi je teško da svaki dan kad dođem s posla pripremam večeru, sve sredim, gledam da nam oboma bude prijatno, i, još, dodatno uradim šta imam za posao sutradan… Misliš li da postoji način da sebi olakšam malo?” Ukoliko mu pristupite ovako, veće su šanse da će (mada, svakako, neće to rado raditi), ponuditi da pomogne kada uvidi šta je to što vam je potrebno. I, najvažnije – bukvalno se svodi na to kako ćete nešto formulisati. Dakle, umesto što ćete reći “Ti ništa ne radiš…”, recite “Osećam da mnogo toga imam da uradim…” i, pomoć stiže!

Pustite ga da se opusti

Sve je u tajmingu. Na neke, recimo, glad utiče tako da ne mogu ni o čemu ozbiljnom da razgovaraju ako su gladni. Drugima, opet, nije do razgovora kada su tek jeli, itd. U svakom slučaju, vi najbolje poznajete svog partnera, pa to iskoristite u svoju korist. A, dok čekate da smislite pravo vreme da ga uhvatite u zamku i o nečemu razgovarate, smislite koje su to slične namame kojima možete da ga obradujete ili privolite na razgovor. Što vaša pažnja bude veća, to će i njegova želja da vas sasluša biti veća. Prosto, komunikacija tako funkcioniše.

Brinite o sebi

Interesantno je kako različite oblasti života nesvesno utiču jedna na drugu. Tačnije, vi utičete na njih raspoloženjem u kom ste u određenom trenutku. Na primer, ako vam na poslu stvari ne idu dobro, veća je verovatnoća da ćete baš tada uviđati i najmanje loše stvari u svojoj vezi, dok, recimo, to ne bi bio slučaj da je na poslu sve sjajno. Nezadovoljstvo muškarcem s kojim ste može biti znak ličnog nezadovoljstva (sobom) – iznutra. Postarajte se da dovoljno spavate, da se bavite stvarima koje volite, da nađete vremena da se ulepšate. Ipak, kako se osećate utiče na to i kako njega doživljavate, jer svakoga gledamo kroz prizmu nas samih.

Naučiti kako da razgovarate s partnerom bez zvocanja put je kojim idete ceo život. Ili, barem, većina nas. Ali, što se više potrudite, videćete kako se stvari menjaju na bolje. Tako je, uostalom, u svim životnim oblastima, ne samo u partnerskim odnosima.


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

 

Editors choice