Tri sporty chic načina da nosiš patike ovog proleća kao Nina Seničar

Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Zašto je odluka da životu uvek kažeš “Da” najbolja odluka koju možeš da doneseš? (BLOG)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

Manekenstvo kroz vekove

Manekenstvo kroz vekove

Susreli smo se sa prvim modnim revijama, danas nepoznatim licima i damama za koje nikada ne bismo rekli da su bile modeli. Ljudi su oduvek imali smisla za modu i stil, a veruje se da manekenstvo i modni dizajn postoje kao profesija od 19. veka. Takođe, veruje se da je prvi dizajner koji je imao svoj modni potpis i brend bio Čarls Frederik Vort (Charles Frederick Worth). Kako moda i manekenke ne mogu jedno bez drugog, danas ćemo vam pokazati kako su izgledale prve menekenke…

Uporedo sa nastankom mode kao profesije, nastale su i menekenke. Tada nije bilo preterano važno koliko imaju godina, koji im je obim struka, kilaža ili da li imaju lepo lice. Elegancija i provokativni glamur nisu postojali u 19. veku.

121 Manekenstvo kroz vekove

Manekenke na fotografisanju 1875. godine

Prvi svetski rat je sasvim promenio modu i shvatanje mode. Gabrijela Šanel (Gabrielle Chanel) je otvorila prvi butik u gradiću Dovil, u severnoj Francuskoj. Posvetila je pažnju ukrašavanju žena i koristila je meke i tanke materijale i tkanine. Godine 1924. Žan Pato (Jean Patou) uveo je američke modele na parisku modnu scenu i zahtevao je da budu visoke i mršave.

212 Manekenstvo kroz vekove

Model na fotografisanju za modnu kuću Paquin 1917. godine

Prva poznata menekenka jeste Betina Graciani (Bettina Graziani). Period posle Prvog svetskog rata ogleda se u nastanku modne kuće Christian Dior i potpuno novog izgleda. Najpoznatije manekenke ovog doba bile su Betina, Dorijan Li (Dorian Leigh), Dovima (Dovima) i Suzi Parker (Suzy Parker).

312 Manekenstvo kroz vekove

Betinu je fotografisao Henri Klark za kolekciju jesen i zima brenda Lanvin 1951. godine

412 Manekenstvo kroz vekove

Dorijan Li je fotografisao Henri Klark za kolekciju proleće i leto brenda Jacques Heim 1955. godine

Tokom posleratnog perioda, visoka moda je postajala sve popularnija, ali je ujedno nastao i novi pravac “prêt-à-porter”.

59 Manekenstvo kroz vekove

Stilista Rafael vrši izmene kostima iz kolekcije za proleće i leto 1951. godine

Tokom pedesetih i šezdesetih godina modna scena se u potpunosti promenila. Naglasak se stavlja na luksuzan i glamurozan izgled. Novi fotografi Helmut Njuton (Helmut Newton) i Gaj Bordin (Guy Bourdin) ističu seksepilnost žena i tokom fotografisanja im daju raznolike uloge – od porcelanske lutke do fatalne žene.

65 Manekenstvo kroz vekove

Ekscentrično i neobično upakovana lutka... Model Nikol Majer u leto 1978. godine

Vremenom se seksepilnost i nago telo sve više traže. Najpoznatije manekenke devedesetih godina bile su Stefani Sejmor (Stephanie Seymour), Sindi Kraford (Cindy Crawford) i Kejt Mos (Kate Moss).

73 Manekenstvo kroz vekove

Kejt Mos fotografisala je Korin Dej 1990. godine

Od 2000. godine manekenke su popularizovane više nego ikada… Naslovne stranice, bilbordi i televizijske emisije sve više su okrenute modelima i njihovom zanimanju. Supermodeli moraju da imaju savršeno lice, liniju, držanje, ponašanje i stav… Ali i sve manje odeće…

82 Manekenstvo kroz vekove

Kristen je fotografisao Majls Albridž 2009. godine

Izvor fotografija: vogue.fr


Jelisaveta Popov je studentkinja Fakulteta političkih nauka. Obožava da putuje. Želela bi da zna sve jezike sveta, a najviše voli francuski jezik. Ne moze da zamisli nijedan dan bez humora, muzike i voljenih osoba.

Editors choice