Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Da, Yes, Oui, Sì! Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Ovo je tajni “trik” Tamare Dragičević za gušću i jaču kosu kakvu svi želimo!

Marianne Williamson: “Kurs mršavljenja” (2. deo)

Marianne Williamson: “Kurs mršavljenja” (2. deo)

Ovo je drugi, završni deo predstavljanja knjige Merijen Vilijamson (Marianne Williamson) “Kurs mršavljenja” (21 duhovna lekcija o tome kako da trajno izgubite višak kilograma), posvećene Opri Vinfri (Oprah Winfrey). Naime, knjiga je nastala udruženim snagama u nadi da bi mnogima mogla doneti utehu. Opra Vinfri je odredila pravac i usmerila autorkinu viziju. Jedna je od retkih knjiga u kojoj se gubitak kilograma odvija bez ijedne dijete i bilo kakvog predloga o promeni načina ishrane. Mršavljenje se po Vilijamsovoj i Vinfrijevoj mora odviti prvo rešavanjem problema na nivou duše.

U prethodnom delu pisali smo o strahu kao uzroku prejedanja, a u ovom delu biće više reči o ljubavi i zavisnosti.

Merijen Vilijamson veruje da kada hranu koristimo da bismo izazvali osećaj spokojstva, tj., kako bismo umirili čudovište zvano zabrinutost, nismo nimalo drugačiji od heroinskog ovisnika. Naime, hemijska reakcija koja se odvija u vašem mozgu kada jedete kolače nimalo se ne razlikuje od one koja se dobija kada zavisnik zarije sebi iglu u venu. Međutim, zabrinutost će se uvek vratiti punom snagom kroz stres i osećanje krivice. Vožnja niz tobogan se nastavlja. Jedini način da prekinete ovaj ciklus jeste da ga izmenite. Ovde Merijen Vilijamson u skladu sa raznorodnim duhovnim stremljenjima čitalaca predlaže niz meditacija i afirmacija, posle nekoliko zanimljivih, pa i prilično potresnih testova koje bi trebalo uraditi na samom početku. Ova knjiga insistira na saradnji. Ne može se samo pasivno čitati, već se mora aktivno učestvovati u otkrivanju čega ste zapravo gladni.

Opra Vinfri je odredila pravac Marianne Williamson: “Kurs mršavljenja” (2. deo)

Opra Vinfri je odredila pravac i usmerila autorkinu viziju

Bez obzira na to da li jedete celer ili keks i da li verujete ili ne verujete u molitvu koju je Vilijamsova načinila za vas, bićete zamoljeni da je upotrebljavate tačno onako kako ona kaže, pa i da je ispišete svojeručno, ne elektronski. Kombinacija pisane i izgovorene reči izvršiće značajan uticaj na vašu psihu. Potom, krećete u kupovinu posuđa namenjenog samo vama, uključujući i escajg, čašu i šolju, salvete, pa i romantične sveće. Sledi zabavniji, komičniji deo knjige inspirisan iskustvima onih koji su uspešno prošli kroz njen kurs, iako su na samom početku birali tanjire sa nimalo otmenim dizajnom, recimo neki sa verno dočaranim krvavim biftekom. Ipak, svi sladoledi ovoga sveta iscrtani na nečemu što bi trebalo da budu činije za supu, i tome slični ispadi, nisu sprečili vižjastu i veoma vitalnu Merijen da se hrabro uhvati u koštac sa  prekomernim količinama ušećerenih jabuka i masnih šnicli njene klijentele.

Taman kada pomislite da biste mogli odahnuti, na pomolu je “novi napad” na vaše nezdrave navike i misli. Nije baš da se od vas očekuje da hodate nevino i bezazleno po kući u kupaćem kostimu sa karnerićima kao kada vam je bilo 12 godina, ali krajnje je vreme da nastanite svoje telo. Gomilanje otrovnih trenutaka zbunilo je vaš organizam. Uvrnute misli pristizale su iz raznih izvora, kako ličnih, tako i kulturoloških. Sve se događalo postepeno i podmuklo. Duboko pokopane u vašoj podsvesti, otrovne misli učinile su da se postepeno emocionalno odreknete svog tela kao kuće u kojoj više ne stanujete.

Do sam sredine knjige odradili ste niz testova, napravili dnevnik, nabavili posuđe, mantrali i meditirali, pisali i brisali pozivajući se na činjenicu da nemate šta da izgubite i da ništa ne zavisi od vaše vere ili neverice, već od pravilnog savlađivanja lekcija. Ne očekujte da će biti lako. Telo nije odvojeno od uma, već je ono njegov odraz. Promenom mišljenja menjate i sve ćelije u svom telu. Neutralna misao ne postoji. Ono što nije ljubav, to je napad.

Kada je u pitanju vase uzivanje Marianne Williamson: “Kurs mršavljenja” (2. deo)

“Kada je u pitanju vaše uživanje u jelu, najbolji dani nisu za vama, već su pred vama”, kaže Merijen Vilijamson

Negde pred sam kraj kursa, uz temeljno planiranje dnevnih aktivnosti, i niz tehnika koje ste već savladali, posle drastičnog zaokreta u emocijama i odnosima prema vašem okruženju, od kojih se pogubni moraju okončati, pošto su ogoljeni i razotkriveni kroz silne testove, vežbe i mudro osmišljene reči ubačene u vaš um, na pomolu je traganje za osobom koja bi vas mogla nadahnuti i podržati da istrajete na putu ka osvešćenju. Merijen Vilijamson ima prijateljicu veganku. Ne morate ići toliko daleko, biće dovoljno da imate samo jednu osobu koja je rada da sasluša šta da čini sa vama ako vas podsvesna sila kompulsivnog jedenja opet  ščepa i porazi. Iako zvuči složeno, ovo je zapravo više nego lako u odnosu na niz  završnih lekcija u kojima učite kako da se ponašate sa neobrađenim osećanjima vidljivo nagomilanim oko vašeg struka. Ovo je verovatno najteži deo. Neprestano morate imati na umu da vas patnja ne čini slabim/slabom, već izbegavanje patnje, koje na nesreću podupiru kulturni stavovi društva opsednutog jeftinom i lako stečenom srećom.

Osećanje koje pometete pod tepih nije nestalo. To je osećanje koje je premešteno na pogrešno mesto. Ono se pretvara u inertnu, umesto dinamičku energiju. Salo nije samo pasivno ćelijsko tkivo. Ono je skladište iskrivljenih misli. Težina koja nestane iz vašeg tela, ali ne i iz vaše duše, gotovo izvesno će se vratiti. Spremite se za uspostavljanje novog odnosa prema hrani i novog odnosa prema sebi. Kada je u pitanju vaše uživanje u jelu, najbolji dani nisu za vama, već su pred vama, kaže Merijen Vilijamson.


Slavica Trajković misli da su reči najlepši i najopasniji poklon koji je Bog dao čoveku i zato se često plaši sopstvenih knjiga. Majka je trojice mladića i strastveni kolekcionar ostavljenih mačića. Veruje da su skromnost i umerenost osobine elite. 

Editors choice