Tri sporty chic načina da nosiš patike ovog proleća kao Nina Seničar

Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Zašto je odluka da životu uvek kažeš “Da” najbolja odluka koju možeš da doneseš? (BLOG)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

Marihuana: Droga ili lek

Marihuana: Droga ili lek

Kada se pomene upotreba marihuane, većina odmah pomisli na “duvanje džointa“. Međutim, manje je poznato da njena upotreba u medicini i industriji odavno nije tabu. Čak je veoma poželjna. U modnoj industriji, kanabis, marihuana ili konoplja je vekovima korišćena jer se od nje pravila tkanina koja se ne gužva i ne upija znoj, tako da je bila veoma prijatna za nošenje.

O medicinskim razlozima za upotrebu ove biljke, u poslednje vreme se najčešće priča kada se pominje lečenje kancera. Naime, istraživanja su dokazala da ona preventivno deluje u borbi protiv karcinoma dojke, debelog creva i prostate. Takođe, olakšava posledice hemioterapije, onima koji je primaju.

marihuana1 Marihuana: Droga ili lek

Postoje i brojni drugi razlozi da se marihuana koristi u medicinske svrhe, pa otuda ni ne čudi što je u nekim zemljama ona legalizovana za takvu namenu. Kod nas je trenutno aktuelna inicijativa o izmenama zakona o legalizaciji marihuane u medicini i industriji.

Neka od njenih povoljnih dejstava, a koja se povezuju pre svega sa njenom glavnom komponentom koja se skraćeno zove THC su: lečenje i prevencija glaukoma, kontrola epileptičnih napada, usporavanje napredovanja Alchajmerove bolesti, smanjenje bolova kod obolelih od multipleskleroze. Marihuana, takođe povoljno utiče na varenje, sprečava zapaljenje creva i gomilanje toksičnih materija u organizmu. Generalno poboljšava imunitet i povećava energiju.

Međutim, jako je važno kako se ona konzumira. Pušenje marihuane je štetno, pre svega, zbog prisustva ugljen dioksida koji direktno ulazi u pluća. Duže konzumiranje na ovaj način može da izazove poteškoće u kratkoročnom pamćenju i da uzrokuje rasejanost.

Poželjni oblici unošenja konoplje su uvođenje u ishranu celih zrna ove biljke ili njenog ulja, koji su prava riznica omega 3 masnih kiselina.

Olivera Denčić

 

Editors choice