Nedeljni horoskop: 17.mart – 23.mart

Wannabe editorijal: NEON FEVER

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ove stvari ti niko nije rekao o zaljubljivanju u najboljeg druga

Zašto je zdravo laneno seme i kako ga koristiti?

Mario Vargas Llosa: “Avanture nevaljale devojčice”

Mario Vargas Llosa: “Avanture nevaljale devojčice”

Kada se sretnu ljubav, strast, bolesne ambicije, žudnja za novcem i bogatstvom, a sve to prožmu neobuzdana osećanja i moralne dileme, nastaju životne drame koje čitaoce ostavljaju gotovo bez daha. Jedna takva priča, smeštena između korica romana “Avanture nevaljale devojčice”, skreće pažnju kao najčitanija i najprodavanija knjiga u Srbiji tokom protekle 2011. godine. Vođena majstorskim perom peruanskog dobitnika Nobelove nagrade za književnost 2010. godine, Marija Vargasa Ljose (Mario Vargas Llosa), priča prati nesvakidašnju ljubavnu avanturu koja se naizmenično prekida i nastavlja u periodu od 40 godina.

Rikardo je mladić iz dobrostojećeg dela Lime. Još u srednjoj školi nesrećno se zaljubljuje u privlačnu i slobodnu devojku iz nižeg sloja peruanskog društva. Ne sluti da će mu to obeležiti čitav život. Kada Rikardo ostvari jedinu ambiciju, da se nastani i živi u Parizu, provodi dane u krugu poznanika emigranata, u potrazi za poslom. Jedan iznenadni susret, posle desetak godina ponovo ga spaja sa devojkom u koju je sve vreme zaljubljen. To ga zauvek izbacuje iz svakodnevice. Za njega više ništa neće biti isto. Uvek će biti razapet između nadanja, neuzvraćenih želja i bola.

Priča se razvija u širokom luku, na više kontinenata, u nekoliko svetskih metropola, od Lime, Pariza, Londona, do Madrida i Tokija. U pozadini, knjiga se dotiče važnih političkih i društvenih dešavanja iz druge polovine 20. veka, od previranja u Peruu, hipi i rok revolucije u Engleskoj, do osvrta na uslove života, stanovanja i zaposlenja u Francuskoj. Ali u središtu svih zbivanja jeste Rikardova hirovita ljubav, ambiciozna žena sa više imena, koju nadimak “nevaljala devojčica” zaista najbolje opisuje. Naučena od malena da se bori kako bi se izdigla sa dna u kome je rođena, ne bira sredstva i način da dođe do cilja. Razvila je sposobnost da najbolje iskoristi sve čime ju je priroda obdarila, te da se nametne onima koji joj mogu pružiti sjaj i glamur. Lako se odlučuje za životne saputnike koji su u poodmaklom dobu, ali sa dovoljno velikim bankovnim pokrićem. Novac joj nadoknađuje nedostatak osećanja. Pri tome ne mari za svoje dobročinitelje, ubeđena u svoje pravo da sve poseduje. Nasuprot tome, uvek je čeka iskrena i nesebična ljubav zanesenog Rikarda, koji je godinama traži i poziva na zajednički život. Odustao od svih želja, mladalačkih snova da napiše roman, jedino je željan nje. Povremeno, u predasima između njenog narednog nestanka, provode po nekoliko strasnih noći, ali i tada ona nameće svoj hladni stav, naviknuta da zadovolji samo svoj ego. Na kraju kada je svi odbace i kada je neizlečivo bolesna, Rikardo ostaje kraj nje i pokušava da joj ublaži poslednje dane.

Brojna pitanja otvaraju se pred čitaocem kada zatvori poslednju stranicu. Nepredvidiv zaplet koji prati svako poglavlje ne ostavlja vremena da se misli i da se osećanja slegnu. Kakav god da je stav prema “nevaljaloj devojčici”, takva sudbina nikoga ne može ostaviti ravnodušnim, a gotovo po pravilu budi nezaslužene simpatije. Rikardova ljubav pruža nadu u iskonske vrednosti, ali istovremeno i sumnju u spoj želja i mogućnosti. Ostaje večita dilema šta je to prava ljubav, gde je granica između žudnje i opsesije, na šta je sve čovek spreman dok ide ka zacrtanom cilju.

Mnoge devojke i žene ponekad žele da se nađu u “nevaljaloj devojčici”. I dok se to u jednom trenutku može učiniti zanimljivim i privlačnim, ipak ne može nadomestiti sjaj u oku, trepet u glasu, osmeh na licu kada se dve iskrene duše sretnu, a ruka ostane u ruci. Sva bogatstva, raskoš i sjaj na kraju se gase, a sećamo se samo onih trenutaka kada smo bili spokojno srećni. “Nevaljala devojčica” samo je na tren bila zadovoljna u kratkom snu, nesvesna da je žrtva svojih čežnji, da je ona iskorišćena, da nije uspela da iskoristi druge. U rečenici kojom se završava roman, neposramljena, a ipak svesna ispraznosti života koji je vodila, kaže: “Priznaj, bar, da sam ti dala temu za roman. Zar ne, dobri dečko?” Neka se “nevaljale devojčice” probude iz sna, i pozovu “dobre dečake” da zajedno napišu priču sa manje bola i patnje, a više osmeha, radosti i ljubavi.


Dragana Pantelić. Arhitektura. Slagalice. Amy Winehouse. Zaljubljenost. Konji. Čudesna sudbina Amelije Pulen. D&G Light Blue. Upornost. Klavir. ”National Geographic”. Lazanje. ”Norveška šuma”. Pariz. Kreativnost. The Knife – ”Pass This On”. Pozorište. Mala crna haljina i crveni karmin. Elegancija.

Editors choice