Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Da, Yes, Oui, Sì! Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Ovo je tajni “trik” Tamare Dragičević za gušću i jaču kosu kakvu svi želimo!

Style inspo: Kako da izdominiraš noseći athleisure trend

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Mass Customization – Sam svoj dizajner

Mass Customization – Sam svoj dizajner

Brz način života, nedostatak vremena za obilazak prodavnica i tržnih centara, zasićenost proizvodima serijske proizvodnje koja je dovela do potpune uniformnosti i nemogućnosti da se nađe odgovarajući model, dezen, veličina garderobe ili broj obuće, doveo je do uznemirujuće situacije koja je zahtevala promene.

Te promene pojava su imanentna današnjem tržištu i čine osnovni preduslov opstanka među divovima koji bukvalno proždiru one koji ih ne sprovode. Promene su dovele do potpune personalizacije proizvoda, ali i usluga kupcima, kako bi bili što prilagođeniji njihovim pojedinačnim navikama i potrebama.

Nimalo lak zadatak našao se pred Stenom Dejvisom (Stan Davis), koji je osmislio koncept Mass Customization (MC), te je kupcu dodelio ulogu dizajnera željenog artikla. Kasnije je razvijen od strane Džozefa Pajna (Joseph Pine), objasnivši ga detaljno u knjizi “Mass Customization – The New Frontier in Business Competition”.

Slika u tekstu Mass Customization – Sam svoj dizajner

Danas postoji širok spektar proizvoda koje je moguće oblikovati na pomenut način ali mi ćemo se usredsrediti samo na prilagođavanje (customization) koje je u modi. Dakle, sve što vam je potrebno su: udobna fotelja, kompjuter, internet, kreativne ideje i platinasta kartica. Video prezentacija u potpunosti objašnjava sve nedoumice vezane za ovakav savremen pristup poslovanja. Kako to izgleda od trenutka dizajniranja, naručivanja, preko same proizvodnje i dostave, pogledajte ovde

Ovaj koncept su u poslovanje implementirale i neke poznate sportske kuće kao što su Adidas i NikeID, koje su vernim kupcima omogućile izbor dizajna putem bogate palete boja, zanimljivih detalja, skeniranja stopala, pa sve do odabira natpisa na omiljenom klasičnom modelu patika AirMax.

Kada je posredi odeća, neki od istaknutijih brendova koji imaju izgrađenu MC platformu su: Lends` End, Levi Strauss-ov brend Signature kao i Westbury by C&A, za klasična muška odela.

Ukoliko imate želju da probate dizajnerske veštine, te kreirate košulje, sportske torbe ili majice, mi smo vam dali neke predloge za početak  plovidbe talasima modernih tehnoloških rešenja.


Marina Marry – studentkinja industrijskog inženjerstva i menadžmenta, zaljubljenik u fotografiju, zvuk saksofona i ukus Tiramisu torte. Nepopravljivi sanjar, hedonista i ponosni vlasnik  kreativne džungle Imagine, Create, Enjoy”. Omiljeni citat: “Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world.”

Editors choice