Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs 2013. održaće se od 26. do 30. aprila u Beogradu. Nakon svečanog otvaranja u Sava Centru, filmovi će se prikazivati u sali Doma Omladine, Dvorani kulturnog centra, Domu kulture Studentski grad i bioskopu “Fontana”. Istovremeno, program će se realizovati u Kulturnom centru Novog Sada.

Ovogodišnji program podeljen je u četiri kategorije: srpski takmičarski filmovi, srpski informativni filmovi, međunarodni takmičarski program i muzički dokumentarci. Posebno se izdvaja revijalni program, kao i retrospektiva filmova Krisa Markera (Chris Marker).

plakat FACEBOOK Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs 2013.

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs 2013.

U okviru srpskog takmičarskog programa biće prikazano deset filmova i to su sledeći: Jugoslavija”, u režiji Marte Popivode; Drugi susret Željka Mirkovića; Anplagd Mladena Kovačevića; Kosma Sonje Blagojević; Albertov putPredraga Bambića; Prag i srpski slikari Nenada Ognjenovića; Dragan Wende, u režiji Dragana Petrovića, Vuka Maksimovića i Lene Miler; Biljeg Živka Nikolića Snežane Bajčete; Tačno u centar Marka Grujića i film Arie – u režiji Branka Lazića.

U okviru srpskog informativnog programa biće prikazani filmovi: Ovde sam, u režiji Irene Fabri, Vrata Srbije – Mojsinjska sveta gora Marka Dabića i  Odavde nema nazad, u režiji Milana Smiljanića.

Kao i ranijih godina, i ovogodišnje izdanje Beldocs-a ima nekoliko filmova koji svojom problemskom dimenzijom, polemički intoniranim kontekstom, nekonvencionalnim i nestereotipnim filmskim pristupom, ali pre svega svojom beskompromisnošću, snažno emancipuju ideju slobode stvaralaštva i suočavaju se s gorućim problemima našeg okruženja.

Editors choice