Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

U susret avanturi: Zašto je život punim plućima sinonim za sreću? (BLOG)

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

Mlad i perspektivan umetnik otvara izložbu u Galeriji ULUS

Mlad i perspektivan umetnik otvara izložbu u Galeriji ULUS

Umetnik Marko Kusmuk predstaviće se beogradskoj likovnoj publici izložbom radova “INITIUM” od 9. do 23. februara u Galeriji ULUS u Beogradu. Izložba će biti svečano otvorena u četvrtak, 9. februara sa početkom u 19 časova.

Na svojoj dvanaestoj samostalnoj izložbi, nakon izlaganja u Italiji, Kini, Japanu, Nemačkoj i zemaljama bivše Jugoslavije, Marko Kusmuk je za beogradsku publiku pripremio ciklus radova pod nazivom „Initium“ koji se bavi tematikom početka života. U radovima koji će biti predstavljeni na ovoj izložbi, umetnik razlaže pojam postanja čoveka na suštinu kako je on doživljava, istovremeno se poigravajući sa individualnim doživljajima početka svakog posmatrača izložbe.

Ovim ciklusom radova želim da podstaknem posmatrača da, još jednom zarone u dubinu svog bića, da se osvrnu na taj strašan i lep početak nadanja i učenja, nevine patnje i nepoznatog bola, te da iz tog stanja formirane ljudske predstave i nedovoljno formirane ličnosti sebi pokušaju da daju odgovor na pitanje suštine svog postojanja – ističe umetnik Marko Kusmuk.

Marko Kusmuk1 Mlad i perspektivan umetnik otvara izložbu u Galeriji ULUS

Marko ističe i to da je svaki početak jedna složena formula međusobno konfliktnih činioca: straha i optimizma, neizvesnosti i nadanja, patnje i sreće, bola i zadovoljstva, te da od pojedinca zavisi koji će činilac i u kojoj meri prevagnuti. Kada ideji početka pridružimo život, sa nežnim i čistim bićem koje se rađa i kojem je potrebna zaštita, ta jednačina postaje složenija, a strah činilac koji dominira – dodaje umetnik. On poziva sve zainteresovane da mu se pridruže na otvaranju izložbe radova u Galeriji ULUS, da pogledaju kako početak života izgleda iz njegove vizure i da svoje utiske podele sa njim.

Sazrijevanje 200x160cm 2016 ulje na platnu Mlad i perspektivan umetnik otvara izložbu u Galeriji ULUS

Svetlost i tonovi jarkih boja, kojima se akcentuju pojedini segmenti, ostavljaju utiske koji nas podsećaju na organogenezu, stvaranje i početak života, poput zvezda u nastanku vešto uslikanih Hablovim teleskopom. Fasciniran anatomijom i njenim elementima Marko razlaže pojam postanja čoveka na suštinu kako je on doživljava, zato je značajan motiv u radovima uho kao simbol balansa, uspravljenog čoveka, organski dokaz naše posebnosti u evolutivnom lancu, ali ujedno i najkompleksnije građen organ vidljiv na telu – izjavio je Dušan Zlokolica, diplomirani istoričar umetnosti.

Prema Dušanovim rečima, ovaj deo opusa Marka Kusmuka svakako pripada onom sloju umetnosti koja nije tu da zabavi posmatrača već da ga uputi i podseti na suštinu začetka.

Marko Kusmuk2 Mlad i perspektivan umetnik otvara izložbu u Galeriji ULUS

Marko Kusmuk je rođen 15. februara 1985. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu, na odseku slikarstva u klasi prof. Nusreta Pašića. Magistrirao je u Rimu na Accademia di Belle Arti, takođe na odseku slikarstva. Doktorske studije završava 2016. godine na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu, u klasi prof. Miloša Šobajića. Nakon uspešnih samostalnih izložbi u Milanu i na Siciliji, prvi put se predstavlja beogradskoj publici doktorskom izložbom „Lica i naličja“.

Marko Kusmuk je samostalni umetnik koji se izražava kroz slikarstvo, skulpturu i grafički dizajn. 2010. je angažovan od strane Emira Kusturice na projektu izrade voštane figure Džoni Depa na Mećavniku.

Član je ULUS-a od 2014. godine, a aktivan je član i Udruženja likovnih umetnika Bosne i Hercegovine, Udruženja likovnih umetnika Crne Gore i Umetničkog udruženja Diversus Visum.

Izložbu “Initium” možete posetiti do 23. februara u Galeriji ULUS.

Editors choice