Nedeljni horoskop: 17.mart – 23.mart

Wannabe editorijal: NEON FEVER

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ove stvari ti niko nije rekao o zaljubljivanju u najboljeg druga

Zašto je zdravo laneno seme i kako ga koristiti?

Mladi i kafa: Društvo, hoćemo na kafu?

Mladi i kafa: Društvo, hoćemo na kafu?

mladi i kafa Mladi i kafa: Društvo, hoćemo na kafu?

Tinejdžeri i oni tek neku godinu stariji, međusobno druženje nazivaju odlaskom na kafu. To je i vreme kada se popije prva šoljica kafe, a potom usledi i po koja šoljica više. U kući ili obližnjem kafiću, s mlekom ili bez njega, slatka ili gorka, kafa postaje omiljen napitak mladih. U tome nema ničeg lošeg, posebno kada postoji umerenost u njenom konzumiranju. No, mladost i umerenost ne idu često zajedno. Koliko to onda kafa, i koju kafu mogu da popiju, a da to prija njihovom zdravlju? 

Želim kafu, moram da se razbudim!

Mladi, a to mogu da čuju i od starijih koji su naklonjeni ovom crnom napitku, veoma  brzo prepoznaju njene pozitivne efekte na organizam. Stanje pojačane koncentracije, bržeg učenja, posebno noću, jer kafa održava budnost, brzo se prepoznaju. Zato i nije neuobičajeno da, kako obaveze rastu,  mladi popiju neku šoljicu kafe više, posebno na tromesečju ili pred ispit.

Ono što karakteriše današnje odrastanje adolescenata je i porast broja proizvoda koji nisu kafa, a sadrže kofein, tako da se mladi po konzumaciji kofeina približavaju odraslima. Početna nenaviknutost na kofein stoga nije ništa neuobičajeno.

grand dekofe mladi Mladi i kafa: Društvo, hoćemo na kafu?

 

Gazirana i zaslađena pića koja u jednoj limenci sadrže i do 45mg kofeina treba zameniti vodom ili limunadom. Uživajte u čokoladi, ali znajte da i ona u 50g ima istu količinu kofeina.  Jedan od načina, naročito za one koji vole aromu kafe, jeste pijenje kafe bez kofeina. Kafa bez kofeina druženje će učiniti još privlačnijim, posebno u popodnevnim i  večernjim satima. Zdrav i neporemećen san koji će potom uslediti će na najprirodniji način obnoviti intelektualnu i fizičku snagu.

Editors choice