Svakako najveću pažnju ovogodišnjeg “Jacobs Fashion Selection-a” privukla je harizmatična Patricia Field, ime koje je poznato čak i modnim laicima. Patriša je rođena u Njujorku, i smatra se za jednog od najvećih modnih vizionara današnjice, jer je uspostavila novi stil oblačenja američke žene i pokrenula čitav modni pokret u svetu. Svoju četrdeset godina dugu karijeru započela je otvaranjem butika na Menhetnu koji ubrzo postaje stecište poznatih ličnosti  kojima se dopao Patrišin individualistički pogled na modu.

Na pitanja novinara sa osmehom je odgovarala duže od pola sata. S obzirom da je u prestonicu došla u vreme održavanja gej parade, neminivno je bilo da iznese svoje impresije o tome. Ali, na čuđenje svih prisutnih, na nemile događaje gledala je sa nekom vrstom razumevanja, što je još više potvrdilo njen kosmopolitski i vanvremenski duh.

“Svuda u svetu postoje homofobici, tako da vi niste jedini po tom pitanju. Jedino mi je bilo čudno što paradu održavate u oktobru,  pa svuda u svetu se održava u junu, kad mogu da nose svoje šarene majice i igraju u onim kamionima. Nastale incidente ne tumačim kao mržnju prema gej populaciji, već nezadovoljstvo naroda usmereno u pogrešnom smeru.”

S obzirom da je “Sex & city” svetski poznat i uvek aktuelan brend, najviše pitanja bilo je postavljeno baš u vezi serije i saradnje sa glumcima.

“Saru Džesiku Parker poznajem iz doba devedesetih, kada smo počele da sarađujemo. Iako ne deluje, još tada je bila veoma zainteresovana za modu, pratila je sve modne časopise. Uzevši u obzir da je dobro poznajem, logično je da mi je ona bila najveća inspiracija pri kreiranju i stilizovanju. Da, Sara je dosta poprimila od lika Keri Bredšo, ali isto tako, Keri ne bi bila toliko autentična da nije Sarine duhovitosti i kreativnosti. Ne zaboravite da je ona ipak glumac komičar.”

Na pitanje koji lik je po njoj najviše izazvao planetarnu pomamu za serijom, Patriša diplomatski odgovara.

“Ako je Sara Džesika Parker modna ikona, onda je Kim Katral, tj. Samanta definitivno seks simbol. Izazvala je pomamu među mladim generacijama, ljudima koji se bore za slobodu, a i među starijim damama. Ali, ona nikada nije bila preterano zainteresovana za modu. Što se tiče Kristin Dejvis iliti Šarlot, to je devojka koju muškarci žele da upoznaju sa svojom majkom, imajte to na umu (smeh). Miranda je opet oličenje ženske samosvesnosti, ono što ona ističe u prvi plan je njena vrednost.”

Impresije o damama sa beogradskih ulica?

“Ne mogu reći da se oblače na ovaj ili onaj način. Da, neki gradovi kao London imaju svoj specifičan stil. Ali, zavladao je globalni trend što se tiče mode, tako da razlike više nisu velike. Ne morate imati dosta novca da biste se lepo oblačili. Opet, ako imate na sebi Chanel koji ne znate da nosite, biće očito da imate novca, ali ne i dobar ukus’, istakla je Patriša, višestruko nagrađivan modni vizionar i guru, koji u svom portfoliju ima još angažmane u projektima  “Ružna Beti”, “Đavo nosi Pradu”, “Crime Story”…

Editors choice