Vodič za kožu koja ne stari: Sve što treba da znaš kako bi uvek izgledala mladoliko

Nedeljni horoskop : 24. mart- 30. mart

5 najčešćih mitova o kosi koje treba odmah da zaboraviš

Wannabe editorijal: NEON FEVER

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Modne kolekcije inspirisane slikarima: Iv Sen Loran i Mondrijan kolekcija

Modne kolekcije inspirisane slikarima: Iv Sen Loran i Mondrijan kolekcija

Iv Sen Loran je jedno od najvećih imena u svetu mode. Karijeru modnog dizajnera započinje šezdesetih godina u Francuskoj, i to, ni manje ni više, u modnoj kući Dior, u kojoj će dobiti zvanje glavnog dizajnera već u 21. godini života. Ovaj dizajner je postao izuzetno poznat po uvođenju ženskog odela u svet mode, a bio je i prvi dizajner koji je imao samostalnu izložbu svojih kreacija u Metropolitan muzeju umetnosti u Njujorku.

Ono što takođe karakteriše kreativni rad Iv Sen Lorana jeste što je uspeo da povuče direktnu paralelu između slikarskog stvaralaštva i mode i tako stvori jednu nezaboravnu sintezu. Godine 1965. pojaviće se Iv Sen Loranova “Mondrijan kolekcija”, inspirisana radom holandskog apstraktnog slikara Pita Mondrijana. Pit Mondrijanova slika pod nazivom “Kompozicija II: crveno, plavo i žuto”, iz 1930. godine.

Mondrijanova slika pod nazivom Kompozicija II Modne kolekcije inspirisane slikarima: Iv Sen Loran i Mondrijan kolekcija

Ova slika je postala jedna od najpoznatijih slika u istoriji umetnosti, kao primer modernog apstraktnog slikarstva. Ovaj dizajn je i dalje veoma poznat i korišćen kao print za sve moguće vrste predmeta… Međutim, prva “komercijalizacija” ovih slika potiče upravo od strane Iv Sen Lorana, kada Mondrijanove slike postaju njegova neprikosnovena inspiracija. Iste godine kada Loran lansira “Mondrijan kolekciju”, ona će se naći na naslovnoj strani “Vogue” časopisa 1965. godine i postati poznata širom planete!

Iv Sen Loranova Mondrijan haljina Modne kolekcije inspirisane slikarima: Iv Sen Loran i Mondrijan kolekcija Iv Sen Loranova Mondrijan haljina na naslovnoj strani casopisa Vogue Modne kolekcije inspirisane slikarima: Iv Sen Loran i Mondrijan kolekcija

“Mondrijan kolekcija” se sastoji od velikog broja tzv. Mondrijan haljina, tj. haljina čiji je dezen direktno inspirisan Mondrijanovom slikama.

Sve haljine imaju isti kroj – ravnog kroja, bez rukava, do kolena. Kroj koji je karakterističan za šezdesete godine dvadesetog veka, a koji sada sadrži nešto sasvim novo i originalno – crne debele linije i plave, žute i crvene kvadrate… Ovaj potez je predstavljao nešto novo u svetu mode i dizajna uopšte! Sa svojom “Mondrijan kolekcijom”, Iv Sen Loran takođe je podstakao potpuno nove poglede u vezi sa upotrebom jakih boja u svetu modnog dizajna!

Iv Sen Loran i Mondrijan kolekcija Modne kolekcije inspirisane slikarima: Iv Sen Loran i Mondrijan kolekcija

Dakle, očigledno je kako jedna dobra ideja može zavladati svetom, stvoriti nove perspektive u umetnosti, pa čak i van nje. Iv Sen Loranova “Mondrijan kolekcija” potvrdila je i dodatno ojačala poziciju modnog dizajna u svetu umetnosti i pokazala da je dobra ideja zaista ono što obara granice i što čini čoveka velikim!

Mina Pavlović

Editors choice