Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Zašto je odluka da životu uvek kažeš “Da” najbolja odluka koju možeš da doneseš? (BLOG)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Modne lekcije Miljane Nešković: Svi izazovi muškog odela

Modne lekcije Miljane Nešković: Svi izazovi muškog odela

Poslovni muškarci najbolje znaju koliko dobro odelo može da im bude od koristi. Mnogo puta je bilo reči o odeći kao vrsti neverbalne komunikacije. Dobro odelo govori dosta o muškarcu, naročito na prvi pogled.

pPOLO2 9451502 standard v360x480 Modne lekcije Miljane Nešković: Svi izazovi muškog odela

Bilo da je šiveno po meri ili ne, muško odelo mora da bude prijatno i pristaje savršeno

227 Modne lekcije Miljane Nešković: Svi izazovi muškog odela

Sako treba da suptilno leže na ramena. Preveliki sako će vizuelno progutati muškarca koji će delovati neugledno u neogovarajućem sakou. Sa druge strane, suviše mali sako će zatezati u predelu ramena

Veoma je važno odrediti odgovarajuću veličinu odela. Preuska odela izgledaju podjednako loše kao i ona koja su prevelika. Zato kada birate sako, obratite pažnju na ramena, kopčanje i dužinu rukava. Ukoliko imate dilemu, najsigurnije je da se opredelite za sako sa dva dugmeta. Od dva dugmeta na sakou, neka bude zakopčano samo gornje, iz mnogo razloga. Poslednjih sezona izuzetno su moderni sakoi sa samo jednim dugmetom. Ukoliko je muškarac visok i vitak, sako sa jednim dugmetom zaista može biti idealno rešenje. Nepisano pravilo kaže da sakoi sa više dugmadi vizuelno izdužuju muškarca i obrnuto: sakoi sa jednim dugmetom vizuelno skraćuju. Upravo zbog toga, nešto niži muškarci bi trebalo da izbegavaju moderne sakoe sa samo jednim dugmetom. Pantalone treba da prate liniju tela. Ogovarajuće su one koje mogu normalno da stoje na kukovima čak i i kada ne nosite kaiš.

322 Modne lekcije Miljane Nešković: Svi izazovi muškog odela

Ispod rukava sakoa trebalo bi malo da se nazire košulja, nikako da se vidi cela manžetna (ovo imajte na umu kada određujete dužinu rukava)

Odelo mora biti komforno. U njemu poslovni muškarci provode svoje duge radne dane. Materijal od kog je odelo sašiveno treba da odoli različitim izazovima poput stalnog ulaženja i izlaženja iz automobila, nošenja tašne za laptop uvek na istom ramenu, sedenja u kancelariji… Tako dolazimo do materijala. Odela su najčešće štofana, mada letnja mogu biti i pamučna ili lanena. Ljubitelji kvaliteta uvek će se opredeliti za vuneni štof. Zbog elastičnosti i održavanja, nije loše ni odabrati odelo koje u sirovinskom sastavu pored vune ima i mali procenat sintetike. Naravno, govorimo o dobrim mešavinama materijala. Bilo da su u pitanju kaputi ili sakoi, svilena postava je nezamenljiva. Postava od poliestera ima toliko loših karakteristika, da to sve nikako ne bi moglo da stane u jedan skromni tekst na internetu.

Kada govorimo o bojama – nosite ih, ali ne više od tri. Svet još uvek nije spreman za toliko šareniša na odelu muškarca, naročito ukoliko je u pitanju poslovno odelo. Crna, siva ili mornarskoplava uvek su dobar izbor. Takođe, braon i nijanse bež mogu odlično izgledati kada se dobro iskombinuju.

415 Modne lekcije Miljane Nešković: Svi izazovi muškog odela

Modno eksperimentisanje dezenima rezervisano je za najodvažnije

Modno eksperimentisanje, ako postoji, neka bude suptilno. Kada govorimo o muškarcu u odelu, modna smelost se najbolje ogleda u kombinovanju različitih dezena. Na dobro stilizovanom muškarcu, takvo poigravanje nikako ne upada u oči i može se primetiti tek kada malo bolje pogledate. Ukoliko niste sigurni, uvek kombinujte srodne dezene i nećete preterati.


Miljana Nešković piše analizu i kritiku autorskih kolekcija domaćih modnih kreatora. U kritici se trudi da ne bude neopravdano oštra, ali nije ni blaga. Pored toga, modom se bavi kao novinar, predavač i menadžer za odnose s javnošću modne kuće DesignedBy. Pomodarsko ponašanje, kao masovna pojava, je nekad vrlo zabavlja, a nekad zamara.

Editors choice