Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

U susret avanturi: Zašto je život punim plućima sinonim za sreću? (BLOG)

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

Modni editorijal “Down Boys”

Modni editorijal “Down Boys”

“Restyling”  ili restliizacija u modi u osnovi znači dati novi oblik, formu, stil nekom starom postojećem odevnom predmetu. Naravno, kao bazu za jedan ovakav poduhvat, potrebno je poznavanje istorije odevanja kao i raznih modnih stilova kako bi kroz individualnu kreativnost mogli da ispoljite vaše viđenje određenih odevnih predmeta nekad i sad. Treba pomenuti da se restlizacija ne mora isključivo oslanjati na odevne predmete i detalje iz davnih vremena, već i na neki odevni predmet koji postoji par godina, a koji želite da promenite i da mu date neku novu vizuru. Čak i danas velike modne kuće vole da se vraćaju, pa može se reći, korenima u odevanju i da koriste neke stare odevne komade u svojim najnovijim kolekcijama, gde dizajneri dodaju neke nove detalje zahvaljući kojima će neki stari odevni  komad ili asesoar izgledati poptuno drugačije danas.

Restlizacija se pre svega odnosi na praktičan rad koji se bazira, kao što smo već rekli, na dobrom poznavanju modnih epoha u teoriji, ali i praktičnim modelovanjem i menjanjem delova forme, dodavanjem detalja kojima dobijamo novi restlizovan odevni predmet. Restilizacija je danas veoma popularna kako kod modnih dizajnera, tako i u sferi modnog stajlinga. Stilisti danas  i baziraju, na neki način, svoj rad na restilizaciji koristeći razne modne stilove kao inspiraciju i kombinovanjem odevnih komada i asesoara dobijamo zanimljive nove modne vizure. U samom procesu dizajna restilizacija će se odnositi, pre svega, na intervencije u kroju (skraćivanje dužine haljine na primer, rukava ili opet menjanjem delova forme u samom odevnom komadu), ili, sa druge strane, to može biti i dodavanje nekih detalja koji će nas asocirati na određenu epohu i stil u odevanju.

Važno je napomenuti da se veoma često restilizacija vezuje samo za Vintage ili određeni Retro stil, ali ova modna tehnika je mnogo više od toga, jer se može odnositi i na menjanje forme savremenih komada kojima se daje neka nova zanimljiva forma. Studenti odseka za Modni dizajn, prve godine Univerziteta Metropolitan, u klasi profesora Ane Vasiljević, pozabavili su se mogućnostima ove modne tehnike i u zanimljivom editorijalu inspirisanom osamdesetih godina pod nazivom ’’Down boys’’, pokazali kako jednostavnim intervencijama od postojećih odevnih formi možete napraviti zanimljive odevne kombinacije i dati određenim komadima novi izgled.

denim Modni editorijal Down Boys jakna Modni editorijal Down Boys majica Modni editorijal Down Boys ed01 Modni editorijal Down Boys ed02 Modni editorijal Down Boys ed06 Modni editorijal Down Boys

Fotografija: Stefan Koković

Šminka: Ena Jović

Frizura: Zoran Dučić

Model: Katarina Pavlović

Profesor: Ana Vasiljević

Klasa: Madlena Domazet, Teodora Cvetković, Jelena Vučković, Ivana Slipčević, Katarina Vučetić

Editors choice