Termin aksesoar (eng. accessories) počeo je da se upotrebljava još u XIX veku i do danas ima isto značenje: predmet koji se koristi kako bi upotpunio odevnu kombinaciju nosioca.

U ovu kategoriju spadaju ženama omiljene tašne i cipele, ali i ešarpe, šalovi, kravate, rukavice, kaiševi, šeširi, nakit, satovi, kao i naočari za sunce.

Ipak, dodacima odevnoj kombinaciji smatraju se i kišobrani, čarape, pa čak i štapovi za hodanje!

Sasvim je sigurno da sada svi znamo značenje ovog termina. No, trebalo bi napomenuti jednu veoma važnu stvar: termin aksesoar ima svoj pandan u maternjem nam srpskom jeziku. Zbog toga savetujemo svim ljubiteljima mode da izbegavaju ovaj grozomorni termin i umesto njega koriste jednostavno “modni detalj”.

Slika 137 Modni rečnik: Aksesoar

Klasična tašna Chanel jedan je od najlepših modnih detalja

Slika 232 Modni rečnik: Aksesoar

Takozvane cipele Oksford popularne su među ženama i muškarcima

Slika 330 Modni rečnik: Aksesoar

Jedan od omiljenih modnih detalja svakako su naočari za sunce


Alitria Silva – mala. Riđokosa. Psuje. Tvrdoglava je. Venama joj teku kofein i sladoled, a izdiše nikotin. Želi da penzioniše Anu Vintur. U svom ormaru želi Birkinku, Lagerfeldove kreacije i barem pola ormara Viktorije Bekam. U slobodno vreme kafeniše, izučava klasične nauke i starogrčki jezik, čita, piše poeziju, biva opsednuta Britanijom i pati za Hari Poter sagom. Facebook joj je na latinskom. Sanja da se uda za Gregorija Hausa.

Editors choice