Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

U susret avanturi: Zašto je život punim plućima sinonim za sreću? (BLOG)

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

Muzički genijalci: Manje poznate činjenice o Mocartu

Muzički genijalci: Manje poznate činjenice o Mocartu

Volfgang Amadeus Mocart, rođen u Salcburgu 1756, smatra se jednim od najboljih klasičnih kompozitora svih vremena, s repertoarom koji obuhvata i opere i simfonije.

Kada su ga nazvali čudom od deteta, tad nije samo svirao, već je i komponovao, ali i slušao druge kompozitore, koji su bili poprilično ljubomorni na njegov veliki talenat. Što nije neobično, s obzirom na to da je Mocart počeo da svira klavir sa svega četiri godine, a godinu dana kasnije već komponovao.

Smatra se prvim kompozitorom koji je posedovao kvalitete jedne pop zvezde, ali bio je i boem koji je proigrao svoj imetak.

Evo još nekoliko činjenica o velikanu klasične muzike, čiji talenat još uvek niko nije nadmašio.

“Čarobna flauta” je poslednja opera koju je Mocart komponovao, i izvedena je premijerno tri meseca pre nego što je umro, 30. septembra 1791. godine. Mocart je lično dirigovao orkestrom.

CULTUUR Mozart in SchonbrunnX Muzički genijalci: Manje poznate činjenice o Mocartu

Volfgang Amadeus Mocart je jedini preživeli sin poznatog učitelja violine i kompozitora Leopolda Mocarta.

Jedna od najpoznatijih Mocartovih kompozicija je “Clarinet Concerto in A Major”, koju možemo čuti u mnogim filmovima, poput “Kraljev govor”, “27 haljina” i “Iz Afrike”.

Mocartov “Rekvijem” je komponovan 1791. godine i ostao je nedovršen u vreme njegove smrti. Mocart ga je komponovao uveren da ga piše za sebe. Delo je naručio nepoznati velikan koji je hteo da ga predstavi kao svoje.

Mocart je imao neverovatan talenat da zapamti melodiju, poznata je priča o tome kako je čuo Alegerijevu “Miserere” kad je imao 14 godina i bio u poseti Rimu, da bi kasnije istog dana napisao čitavu kompoziciju po sećanju i vratio se u Kapelu u petak ne bi li napravio manje izmene.

“Duettino- Sull’aria” iz jedne od napopularnijih Mocartovih opera, “Figarove ženidbe”, može se čuti u filmu “Bekstvo iz Šošenka”.

young mozart Muzički genijalci: Manje poznate činjenice o Mocartu

27. januara 2006. godine sva zvona u Salcburgu istovremeno su zazvonila u tačan čas Mocartovog rođenja, obeleživši tako njegov 250. rođendan.

Prvih 30 simfonija Mocart je komponovao do svoje 18. godine, i nekoliko godina kasnije u Parizu ponovo se vratio na komponovanje istih. Njegova 31. simfonija nosi ime ovog grada kao “nadimak”.

Konstanca Veber je bila Mocartova žena, a polubrat njenog oca Fridolina bio je otac kompozitora Karla-Marije fon Vebera. Konstanca je imala tri sestre, Žozefu, Alojziju i Sofi, koje su sve učile za pevačice i kasnije izvodile brojna Mocartova dela.

Smatra se da je Mocartova “Muzička šala”, takođe poznata i kao “Divermento” za dve trube i gudački kvartet, namerno komponovana da bude smešna, trapava, mehanička i napadno repetitivna.

Maja Bunčić

Editors choice