Vampiri i paranormalna bića intrigiraju ljude stotinama godina. Planetarna popularnost “Sumraka” (Twilight) dovela je do ekspanzije horor turizma. Ciljnu grupu više ne čine samo zaljubljenici u horor filmove, već i avanturisti koji su zadovoljili potrebu za “standardnim” putovanjima. Na karti svakog  “lovca na vampire” nezaobilazne destinacije su Forks, Nju Orleans i Sigišoara.

Forks u Vašingtonu je do pre nekoliko godina bilo mirno mesto koje su posećivali ribolovci.  Danas, hiljade turista svakodnevno cirkuliše ovim gradom u potrazi za lokalitetima na kojima su snimani kadrovi popularnog “Sumraka”. Najposećenija mesta su Belina i Edvardova kuća, bolnica doktora Kulena, dom “vukova” kao i škola u kojoj su se Bela i Edvard upoznali.

Forks WA Hoh National Forest 1024x680 Na odmor u potrazi za Edvardom i Belom

Forks

Francuska četvrt u Nju Orleansu važi za ukleto mesto od početka prošlog veka. Legende o vampirima i duhovima datiraju od nerazjašnjenog ubistva jednog misterioznog bogataša. Radoznalim turistima danas su u ponudi ture u kojima traže vampire i duhove, obilasci ukletih kuća, večernji obilasci jezivih grobalja kao i odlazak u vampirske taverne u kojima se  u peharima služe pića boje krvi. Ni hoteli u ovom delu grada ne odudaraju od teme, jer će vas najčešće recepcioneri dočekati sa plišanim plaštovima i karakterističnim očnjacima.

New orleans 1024x683 Na odmor u potrazi za Edvardom i Belom

Nju Orleans

Treće mesto na ovoj listi zauzima čuvena Sigišoara u Transilvaniji. Rodni grad Vlada Cepeša Drakule izgleda isto kao u XV veku i kao takav je pod zaštitom UNESCO-a. U glavnoj kuli nalazi se srednjovekovna muzejska postavka o gradu, soba za mučenje i oružarnica. U rodnoj kući kontraverznog vlaškog vladara Drakule danas je restoran u srednjovekovnom stilu.

dracula castle 1024x767 Na odmor u potrazi za Edvardom i Belom

Ovaj vid turizma polako napušta komercijane okvire. Za one najhrabrije osmišljene su ture po katakombama Pariza, japanskoj šumi Aokigahara i ukletim kućama u Getizburgu.

Sava Savanovic na Sajmu turizma Na odmor u potrazi za Edvardom i Belom

Sava Savanović na Sajmu turizma

Horor turizam je hit u svetu, a da smo ga i mi shvatili ozbiljno svedoči i novi ”brend” grada Valjeva, vampir Sava Savanović. Sava je premijerno predstavljen na prošlogodišnjem sajmu turizma i odmah je postao hit. Ubrzo posle toga jedna turistička agencija napravila je aranžman “Antistres vikend sa Savom Savanovićem”.


Tijana Jeremić je student turizma, pasionirani putnik i autor bloga Heels and voyages by T”. Veliki obožavalac štikli, slatkiša, okeana i životinja. Smatra da ljudi kroz putovanja uče o drugima, ali i o sebi.

Editors choice