Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

U susret avanturi: Zašto je život punim plućima sinonim za sreću? (BLOG)

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

Najbolje internacionalne Nedelje mode za koje niste čuli

Najbolje internacionalne Nedelje mode za koje niste čuli

Svako ko se interesuje za industriju mode zna da luksuzna moda nikada ne spava. Na primer, iako je još uvek zima u toku i svi smo umotani u tople džempere, sledeće nedelje se, i to na najboljim lokacijama, odigrava predstavljanje nove kolekcije jesen/zima 2013. I dok su Njujork, Milano, London i Pariz ugostitelji najpriznatijim Nedeljama mode, ima još toliko svetskih gradova koji su domaćini ovog događaja dva puta godišnje, tokom čega se slavi modna industrija i njeni najpriznatiji dizajneri. Ovde smo sastavili listu internacionalnih Nedelja mode za koje bi trebalo da znate.

Ukrajinska Nedelja mode

Dva puta godišnje, više od 40 učesnika skupi se u Ukrajini da gleda desetine dizajnera kako predstavljaju svoju sezonsku kolekciju. Ukrajinska nedelja mode je 1997. dobila status prve profesionalne modne manifestacije istočne Evrope i sada broji i oko 25,000 gostiju, uključujući i poznate dizajnere kao što su Viktorija Gres (Victoria Gres), Kostja Omelja (Kostya Omelya), Ana Oktouber (Anna October) i Marija Bek (Maria Bekh), koji predstavljaju svoje kreacije na modnoj pisti. Od 2003. godine pokrenuti su filantropski projekti koji pomažu u pronalasku talentovane omladine Ukrajine i kojima se daje šansa da budu povezani sa ukrajinskom Nedeljom mode. Tu su, takođe, i drugi projekti, kao što su: Najbolje modne nagrade (Best Fashion Awards), Praznična nedelja mode (Holiday Fashion Week) i takmičenje mladih dizajnera Pogledaj u budućnost (Look Into the Future), koji su organizovani zahvaljujući modnoj industriji i, uostalom, iz nje proističu.

147 Najbolje internacionalne Nedelje mode za koje niste čuli

Ukrajinska nedelja mode je 1997. dobila status prve profesionalne modne manifestacije istočne Evrope

Nedelja mode u Tel Avivu

Decembra 2011. godine Tel Aviv je održao svoju prvu Nedelju mode od 1980. godine. Počasni gost bio je italijanski dizajner Roberto Kavali (Roberto Cavalli). Ono što je utvrđeno na ovoj Nedelji mode jeste da će u budućnosti biti saradnje između Tel Aviva i Milana, i da će Nedelja mode u Tel Avivu značiti i prisustvo dizajnera iz Milana koji će upravo u ovom radu pokazati svoje kreacije – Moschino je bio počasni gost prošlog novembra – ali, isto tako, da će mladi dizajner(i) iz Izraela dobiti priliku da predstave svoje kreacije u Milanu, i to svake sezone. Za samo tri Nedelje mode od nedavnog ponovnog otvaranja modne scene na ovim prostorima, modni komentatori i dalje opisuju publiku Tel Aviva kao “mladu” s obzirom na to da je publika (pre)entuzijastična zbog oživljavanja ovog događaja, za razliku od skromnih i bezličnih lica koja se viđaju u publici velikih gradova, kao što je Njujork, recimo. Međutim, kritičari su puni nade što se tiče modne industrije u Tel Avivu, s obzirom na to da mladi dizajneri kao što su Dodo Bar Or (Dodo Bar Or), Izrael Ohajon (Israel Ohayon), Tamar Primark (Tamar Primark) i Mira Zvilinger (Mira Zwillinger) pokazuju veliki talenat i posvećenost radu.

236 Najbolje internacionalne Nedelje mode za koje niste čuli

kritičari su puni nade što se tiče modne industrije u Tel Avivu

Pakistanska Nedelja mode

Pakistanska Nedelja mode je prvi put održana u novembru 2009. godine i od tada je procvetala u respektabilnu dvogodišnju manifestaciju. Pakistanski savet modnih dizajnera održao je pet Nedelja mode u saradnji sa globalnim brendom Unilever kao i dve revije venčanica u saradnji sa L’ Oreal Paris, koje su omogućile pakistanskim dizajnerima da promovišu svoj rad kako na lokalnom tako i na internacionalnom tržištu. Moda sa Bliskog istoka prikazana na pakinstanskoj Nedelji mode prava je mešavina nacionalnog nasleđa i modernog stila. Na revijama koje se prikazuju svake godine u Lahoreu i Karačiju, dizajneri kao što su Nomi Ansari (Nomi Ansari), Kamiar Rokni (Kamiar Rokni), Azeza Dezai Kan (Azeeza Desai Khan), Depak Pervani (Deepak Perwani), Islmail Farid (Islmail Faridpresent) uspevaju upešno da prikažu pakistansku tradiciju bogatog tekstila i elegantnog veza.

332 Najbolje internacionalne Nedelje mode za koje niste čuli

Pakistanski savet modnih dizajnera održao je pet Nedelja mode u saradnji sa globalnim brendom Unilever

Afrička Mercedes-Benz Nedelja mode

Nedelja mode u Africi postoji već pet godina. Međutim, prošli oktobar je svečano otvorio novu sezonu Mercedes-Benz u Africi, kako je ovaj luksuzni automobilski brend naznačen kao glavni sponzor tri predstojeće Nedelje mode. Prva Mercedes-Benz Nedelja mode u Africi održana je u Johanezburgu (Južna Afrika) od 24. do 28. oktobra, gde je preko četrdeset dizajnera iz zemalja poput Nigerije, Gane, Obale Slonovače, Kameruna i Mozambika, kao i iz dijaspore u Evropi i SAD-u, prezentovalo svoj rad pred ljudima iz profesije kao i pred javnom publikom. Zasigurno, dizajneri kao što su Ituen Basi (Ituen Basi), Tina Lobondi (Tina Lobondi), Loza Maleombo (Loza Maleombho), Aiša Obuobi (Aisha Obuobi ) i Amaka Osakve (Amaka Osakwe), prikazali su svoje kreacije koje su oslikale kako tradicionalnu tako i modernu estetiku afričke mode, uključujući domaće afričke tkanine i detalje.

425 Najbolje internacionalne Nedelje mode za koje niste čuli

Nedelja mode u Africi postoji već pet godina

Aurora Nedelja mode

Osnovana 2010. godine, Aurora Nedelja mode može se smatrati nacionalnim Fashion Week-om Rusije i održava se dva puta godišnje u Sankt Petersburgu. Centar ruske i mode istočne Evrope, Sankt Petersburg, ugošćava oko dvadeset hiljada ljudi, među kojima su kako ljudi iz profesije tako i obožavaoci mode. Aurora se smatra trećom po značaju Nedeljom mode u istočnoj Evropi, kao jedno od najbitnijih dešavanja za regionalnu, ali i saveznu politiku Rusije u pogledu industrije mode i kulture – dok ujedno promoviše veoma talentovane i zanimljive ruske dizajnere. Bosco, Kaminsky, Pirosmani, InShade i The Frock samo su neka od imena koja su se ovog novembra izdvojila na revijama koje su predstavile modu za proleće/leto 2013. godine.

517 Najbolje internacionalne Nedelje mode za koje niste čuli

Osnovana 2010. godine, Aurora Nedelja mode

Izvori fotografija: justluxe.com


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Editors choice