Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Da, Yes, Oui, Sì! Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Ovo je tajni “trik” Tamare Dragičević za gušću i jaču kosu kakvu svi želimo!

Najčešće zablude prilikom sunčanja

Najčešće zablude prilikom sunčanja

Prva i najveća greška jeste da sunce leči bubuljice. Ne, ne, ne i ne! Istina je da prilikom sunčanja koža pokušava da preživi i zadebljuje se potiskujući bubuljice duboko u kožu. Mislite da je problem rešen, na kratko, ali one će se vratiti, možda i u gorem obliku, ne odmah, ali kroz par meseci sigurno. Dakle, sunce ne leči bubuljice, samo ih potiskuje, jer koža pokušava da preživi!

Ako koristim veći faktor manje ću pocrneti. Skoro da ne postoji osoba koja ovo ne misli. Odmah da vam kažem da to nikako nije tačno. Broj faktora govori koliko vremenski koža može da bude zaštićena. Formula glasi ovako:

Koliko (minuta) koža može da izdrži bez kreme za sunčanje (da ne dobije opekotine) x

SPF broj = maksimalno vreme izlaganja suncu

tumblr m0cv0hwm0T1rpg32do1 500 Najčešće zablude prilikom sunčanja

Ako koristim veći faktor manje ću pocrneti – zabluda

U praksi to izgleda ovako: ako na suncu počnete da gorite posle 10 minuta, a koristite kremu čiji je spf 15, možete na suncu izdržati do 150 minuta bez opekotina. Pod uslovom da je namažete dovoljno.

Faktori od 50 pa naviše se razlikuju od ostalih po tome što oni u sebi imaju i fizička (sve ostale kreme imaju samo ovo svojstvo) i hemijska svojstva (koja prodiru duboko u kožu).

Skuplje kreme su bolje. Ne! One su možda bolje teksture, mirisa, boje, ali sve isto štite.

Jednom se namažem i zaštićen/a sam ceo dan, krema je vodootporna. Ako je krema vodootporna, ne znači da će vas štititi ceo dan, vodootporna je da bi vas štitila dok ste u vodi. Kada izađete verovatno ćete je obrisati peškirom ili sprati vodom. Mažite se non-stop i ne štedite na kremi.

Ako je napolju oblačno, ne moram da se namažem kremom za sunčanje. Još jedna velika greška. Sunčevi zraci se probijaju i kroz oblake, ne osećamo ih, što je još opasnije jer više oštećuju kožu.

Ako koristim kreme za sunčanje sa visokim faktorom, zaštićen/a sam od sunca. Ovo je jedna od najrasprostranjenijih grešaka. Potrebno je da se štitimo odećom i svime što nam padne pod ruku: šeširi, kačketi, naočari za sunce… Nažalost, nikada nismo 100% zaštićeni, stoga je potrebno da radimo sve  što je u našoj moći da bismo obezbedili što veću zaštićenost, pošto je danas sunce više nego ikad opasno.


Ana Vukosavljević je autor bloga Beauty stuff by Ana, student Pravnog fakulteta. Iako se nada uspešnoj advokatskoj karijeri, njena najveća ljubav je kozmetika.

Editors choice