Najlepše od Evrope: Bosna i Hercegovina

Najlepše od Evrope: Bosna i Hercegovina

Sinonim za dugu i nemirnu istoriju, fantastičnu, ali pre svega, brzu hranu i očaravajuće prirodne predele, predstavlja upravo Bosna i Hercegovina. Zovu je još i Zemlja u obliku srca, a svojim turistima nudi i pruža mnogo toga, kako bi se oni osećali kao kod svoje kuće. Nalazi se u centru jugoistočne Evrope. S obzirom da je jedna od država bivše Jugoslavije, mnogi je i dalje smatraju “svojom” zemljom, bez obzira na burnu istoriju i različite posledice koje su proizašle iz nje.

Bosna i Hercegovina Sarajevo Najlepše od Evrope: Bosna i Hercegovina

Sarajevo - kao turistička destinacija koju ne smete propustiti

Ovu zemlju čini pet regiona, a svaki je poseban i zanimljiv. Glavni grad jeste Sarajevo, a sama država se sastoji od dva povezana entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Postoji mnogo toga što bismo nabrojali, jer je svaki kutak ove zemlje zapanjujuće lep i odiše interesantnom istorijom. Domaćini su veoma gostoljubivi i uporni. Dočekaće vas kao kraljeve, njihova fenomenalna hrana će već biti na stolu, a ako planirate da ostanete u odmaralištu, zaspaćete sa osmehom na licu. Imaju odličan smisao za humor, neodoljivi naglasak koji vas prosto mami da se konstantno smejete i iskustvo koje će uvek želeti da vam prenesu. Naravno, za svaku zemlju, pa i za ovu, hrana je deo njihove bogate kulturne baštine i veoma je slična srpskoj.

Međutim, sastojci se razlikuju pa su jela uglavnom ukusna, ponekad pikantna i nezaboravna. Prva asocijacija jeste burek… U svakom obliku i na različite načine. Idealan za vaš stomak u jutarnjim časovima, a u potpunosti zadovoljava apetit. Jak i preukusan. Svi ga obožavaju. Sarajevska Baščaršija je mnogima simpatična, a ujedno i prepoznatljiva po fenomenalnim ćevapima, bilo da su to šiš ćevapi, pikantni ćevapi, pileći, teleći i hadžijski ćevapi. Pljeskavice, obilno napunjene sarme, sarme od zelja, musaka sa tikvicama i patlidžanom, popularni sataraš (kombinacija crvenih, žutih i zelenih paprika, paradajza i crnog luka), popare, cicvare, omiljene pogače i pite – samo su neki od specijaliteta ove male zemlje. Kao što znate, kafa se kod naših suseda sprema u maloj džezvi, a servira u specijalnim fildžanima, simpatičnim malim šoljama bez drške. Uz nju možete dobiti i ratluk sa čašom hladne vode.

Baklava Najlepše od Evrope: Bosna i Hercegovina

Baklava - svetska, a njihova

Neistražena priroda je i dalje u centru posete mladih turista. Većinu Bosne i Hercegovine čine visoke planine, nepristupačne i delimično opasne za one koji nikada nisu kročili tamo. Nacionalni parkovi su pravo blago zbog netaknute prirode i čarobno lepih predela. Jahorina jeste jedno od omiljenih odmarališta, a zimsko-turistička sezona uvek počinje sredinom decembra. Ova planina pruža niz mogućnosti za beskrajnu zabavu, a pristupačnim cenama mami sve više posetilaca.

Jahorina zimi Najlepše od Evrope: Bosna i Hercegovina

Ko voli snežnu čaroliju, pravac Jahorina!

Svakako da je Sarajevo omiljena turistička destinacija. Obavijen je tradicijom, dugom istorijom i običajima koji vas neće ostaviti ravnodušnim. Pored Sarajeva, izdvajaju se i predivna Banja Luka, Tuzla, Prijedor, Brčko i nezaobilazna Bijeljina. Smeštena je u Semberiji, većinsko stanovništvo je srpsko, pa mnogi koji dođu u ovaj grad prisete se detinjstva. Bijeljina mnogima predstavlja zavičaj, koji se ne može zaboraviti, niti slikovito dočarati rečima. Na ulazu u ovaj divni grad imate priliku da pogledate delić popularne banje “Dvorovi”, koja svojim raznovrsnim sadržajem podseća na velika svetska turistička odmarališta. Takođe, sigurno ste čuli i za divno etno selo “Stanišići”, koje svojim uređenjem liči na pravu bajku.

Etno selo Stanišići Najlepše od Evrope: Bosna i Hercegovina

Pored zapanjujuće prirode, ovo selo čine vodenice, drvene kućice, zamak, bunar i udobni restorani

Mostar, Višegrad, Andrićev Travnik – samo su neki od gradova iza kojih stoji bogata istorija i mnogo priča. Stari most u Mostaru, lepa kamena građevina, svojim neobičnim oblikom predstavlja omiljenu atrakciju u ovom gradu. Meštani su posle njegovog rušenja pokrenuli peticiju kako bi on postao zaštićen spomenik kulture, što je i ispunjeno 2004. godine.

Stari most u Mostaru Najlepše od Evrope: Bosna i Hercegovina

Stari most - simbol grada i zemlje

Ivo Andrić u Travniku Najlepše od Evrope: Bosna i Hercegovina

“To je treći svet u koji se sleglo sve prokletstvo, usled podeljenosti zemlje na dva sveta. To je junaštvo bez slave, mučeništvo bez nagrade.” - Ivo Andrić, “Travnička hronika”

Ukoliko se dvoumite oko destinacije za odmor, nemojte mnogo razmišljati. Bosna i Hercegovina predstavlja riznicu neotkrivenog prirodnog bogatstva, ljudi su izuzetno ljubazni, dostupni i srdačni. Uživaćete kao da se nalazite kod kuće i verujem da ćete se ovoj divnoj zemlji vraćati svaki put. Jer je unikatna.

Izvori fotografija: tumblr.com, will_hybrid.com, viabalkans.com, klix.ba, palelive.com, stefanopertusati.com, sebastijan.com, panoramatravel.rs,  mojaladja.com, grupko.rs, forum-srbija.com

Prethodne tekstove iz serijala “Najlepše od Evrope” možete pronaći ovde.


Bojana Andrić je večiti zaljubljenik u knjige Nore Roberts i Paula Koelja. Voli da voli, bez ograničenja i predrasuda. Dan joj nije potpun bez taktova dobre pesme, osmeha najdražih, jagoda, sladoleda, sladoleda sa jagodama, popodnevne dremke, maženja, češkanja. Odbijaju je ljudska glupost, ograničenost i lenjost. Omiljena, do skoro usvojena parola: “Mene ne zanima šta vi mislite o meni, jer ja o vama ne razmišljam uopšte” (Coco Chanel).