Najlepše od Evrope: Srbija – svetska, a naša!

Najlepše od Evrope: Srbija – svetska, a naša!

strana 1 od 3

Kako kaže stara narodna: I mi konja za trku imamo!’’ Nažalost, malo ljudi to ume da vidi. Danas je glavni pokazatelj prestiža putovanje u što dalje i egzotičnije krajeve, a lepotu, koja nam je bukvalno pred nosom, ne primećujemo. Hajde da to promenimo! Prikažimo Srbiju u najboljem svetlu, probajmo ono što ima da nam ponudi. Ko će ako nećemo mi.

slika 148 Najlepše od Evrope: Srbija – svetska, a naša!

Da, ovo je naša Srbija!

Možda baš i nismo bili najpažljiviji na časovima geografije kada se izučavala naša zemlja, ali elementarne stvari znamo. No, da se podsetimo.

Srbija se nalazi na brdovitom Balkanu (što u mnogome određuje naš temperament i način života), u regionu jugoistočne Evrope, ali i delom u Panonskoj niziji koja pripada srednjoj Evropi. Pretežno je planinska zemlja (najviši vrh je Đeravica na Prokletijama) koja je prošarana brojnim kanjonima, klisurama i pećinama. Svakako najpoznatija je Resavska pećina koja se nalazi u blizini Despotovca. Predstavlja jednu od najstarijih ispitanih pećina.

slika 243 Najlepše od Evrope: Srbija – svetska, a naša!

Resavska pećina – stara oko 80 miliona godina

Najduža i najveća klisura u Evropi nalazi se upravo u Srbiji – Đerdapska klisura. U njoj se nalaze arheološki nalazi i kulturno-istorijski spomenici kao što je, na primer, Lepenski vir.

slika 325 Najlepše od Evrope: Srbija – svetska, a naša!

Đerdapska klisura

slika 424 Najlepše od Evrope: Srbija – svetska, a naša!

Arheološko nalazište Lepenski vir