Najlepše od Evrope: Švajcarska

Najlepše od Evrope: Švajcarska

Šta je prvo na šta vas asocira Švajcarska? Čokolada, pašnjaci, jezera, banke ili vreme, zbog čuvene “tačan kao Švajcarac”? Švajcarska je vrlo interesantna zemlja koja pored razvijene privrede obiluje i prirodnim lepotama.

Slika 249 Najlepše od Evrope: Švajcarska

Švajcarska je vrlo razvijena i bogata zemlja u svakom smislu i zemlja u kojoj je sve na svom mestu

Švajcarska Konfederacija, ili Švajcarska, jeste država u centralnoj Evropi. Službeni naziv države je na latinskom jeziku kako bi se izbeglo favorizovanje bilo kog od službenih jezika, i glasi Confederatio Helvetica. To je savezna parlamentarna republika i sastoji se od 26 kantona. U njoj se koriste četiri jezika: francuski, nemački, italijanski i retoromanski. Glavni grad je Bern, a pored njega veći gradovi su Lucern, Cirih, Ženeva, Bazel, Lozana i Vintertur. Švajcarska ima skoro osam miliona stanovnika od kojih 21.3% nisu poreklom iz te zemlje. To je alpska zemlja, a najviši vrhovi su Dufuršlic i Materhorn, čija visina doseže preko 4,500 metara. Klima je umereno kontinentalna i planinska. Južni deo zemlje zauzimaju Visoki Alpi. Naseljeno je samo 5.8% površine zemlje, a ostale predele čine šume i poljoprivredni predeli. U Švajcarskoj postoje dva nacionalna parka.

Slika 339 Najlepše od Evrope: Švajcarska

Lepote Švajcarske primetićete kako u gradovima, tako i u nenaseljenim predelima

S obzirom na to da je naseljena vrlo različitim ljudima, godinama je bila pod uticajem susednih država, ali je vremenom razvila i sopstvenu kulturu. Francuski deo Švajcarske orijentiše se ka francuskoj kulturi i proevropska je. Nemački deo orijentiše se ka nemačkoj kulturi, italijanski je naklonjen Italijanima, a retoromanska verno čuva svoje nasleđe. Planinski delovi su aktivni zimi, dok tokom toplog perioda žive mirnije, a u farmerskim delovima se živi mirno i tradicionalno tokom cele godine. Švajcarska je poznata po humanitarizmu, naročito po tome što se baš u njoj osnovao Crveni krst i Veće Ujedinjenih nacija za ljuska prava. Obrazovanje je raznoliko, jer samostalno određuju školski sistem. Postoji 12 univerziteta. Prvi univerzitet osnovan je 1460. godine u Bazelu, a najveći univerzitet je u Cirihu i broji 25,000 studenata.

Mnoge Nobelove nagrade otišle su u ruke švajcarskih naučnika. Neki od najpoznatijih su Albert Ajnštajn (Albert Einstein), Vladimir Prelog (Vladimir Prelog), Hajnrih Rorer (Heinrich Rorer), Rihard Ernst (Richard Ernst), Rolf Cinkernagel (Rolf Cinkernagel) i Kurt Vitrih (Kurt Vitrih). Nagrađeni su na poljima fizike i drugih prirodnih nauka.

Slika 434 Najlepše od Evrope: Švajcarska

Lucern, jedan od najvećih i najlepših gradova

S obzirom na različitosti ljudi, nije iznenađujuće što je i hrana izmešana, pa se svako govorno područje ugleda na one zemlje koje su mu bliske. Švajcarska tradicionalna hrana zasniva se na krompiru i siru. Postoji čak 450 vrsta sireva, a najpoznatiji su ementaler, grijer, vaherin, tilsiter i apenceler. Naravno, nikako ne smete zaboraviti i na švajcarsku čokoladu koja važi za jednu od najlepših. Poznati recepti ove zemlje su suresti, musli, servela, španski vetar. Švajcarska važi za postojbinu alkoholnog pića sa visokim promilom alkohola, apsinta.

Slika 525 Najlepše od Evrope: Švajcarska

Uživajte u švajcarskoj hrani i piću

Neke od zanimljivosti o Švajcarkoj jesu da gde kog da se nalazite, nikada niste udaljeni više od 15 kilometara od nekog jezera. Bogata je vodama i čak 60% struje se proizvodi baš iz jezera. U Ženevskom jezeru postoji čak 40 potonulih olupina, među koje spada i šest trkačkih automobila formule. U Švajcarskoj postoji više banaka nego zubara. Najveći evropski sat se nalazi baš u Cirihu, veći je čak i od londonskog Big Bena. U Cirihu takođe postoji i 1,200 fontana.

Slika 617 Najlepše od Evrope: Švajcarska

Toranj i drveni mostu u Lucernu

Slika 717 Najlepše od Evrope: Švajcarska

Najveći evropski vodopad Rajnfal, na reci Rajni

Švajcarska je država u kojoj žive ljudi različitih nacionalnosti, a opet je jedna od najnaprednijih država u Evropi. Ukoliko se budete odlučili na to da je posetite, uvereni smo da ćete se zaljubiti u predivne predele i prirodna bogatstva ove zemlje, a za ljubitelje snega i skijanja, ova država je pravi raj! Nemojte propustiti sve lepote koje vam nudi i daruje.

Izvori fotografija: blogspot.com


Jelisaveta Popov je studentkinja Fakulteta političkih nauka. Obožava da putuje. Želela bi da zna sve jezike sveta, a najviše voli francuski jezik. Ne moze da zamisli nijedan dan bez humora, muzike i voljenih osoba.