U našem prošlom improvizovanom putovanju, obišli smo Petrovaradinsku tvrđavu, Kalemegdan, kao i tvrđavu u Smederevu. Ovoga puta, posetićemo još tri zdanja u Srbiji, koje ćemo, nadam se, makar na kratko oživeti. Ovakva lepota prosto ne sme biti ni zapostavljena ni zaboravljena. Uzmite svoje mape, i započnimo izlet!

Tvrđava u Baču                                                                                            

Grad Bač se nalazi u jugozapadnom delu panonske nizije, šezdesetak kilometara od Novog Sada. Preveliku sličnost između imena ovog grada i imena plodne ravnice između Dunava i Tise – Bačke, naučnici su objasnili. Oni tvrde da je ime oblasti u Vojvodini poteklo od imena grada Bača.

Tvrđava u Baču, sagrađena je u periodu između 1338. i 1342. godine, za vreme vladavine ugarskog kralja Roberta Anžujskog. Ono što je interesantno kod ovog utvrđenja, jeste to da predstavlja jedan od takozvanih “Vodenih gradova”. Ovaj tip izgradnje podrazumeva građevinu okruženu rekom, u ovom slučaju rekom Mostongom. Prilaz “Vodenom gradu” omogućen je uz pokretne mostove.

Bačka tvrđava ima petougaonu osnovu na čijim se uglovima nalaze isturene kule, dok se u unutrašnjosti tvrđave nalazi još jedna, najviša kula. Ta kula se zove donžon ili branič kula, i služila je kao važan deo odbramenog sistema, ali i kao osmatračnica.

Nažalost, kompleks tvrđave u Baču nije dovoljno istražen, što čini da su pojedine zone utvrđenja nedostupne i nesigurne za obilazak.

S obzirom na to da je tvrđava u raznim istorijskim razdobljima bila na udaru mnogih naroda, kultura i civilizacija, možemo da tvrdimo da je bačka tvrđava jedan od najuverljivijih svedoka burne istorijske prošlosti. Samim tim, tvrđava predstavlja veoma vredan spomenik srednjovekovne kulture.

Danas, kao najstarija tvrđava na prostoru Vojvodine, bačka tvrđava je otvorena za posetioce.

SLIKA127 Najlepše tvrđave Srbije (2. deo)

Bačka – em mirna, em lepa

Niška tvrđava

Niška tvrđava, simbol grada Niša, smeštena je u samom centru grada, na desnoj obali reke Nišave. Tvrđava predstavlja jedno od najlepših i najočuvanijih turskih vojnih zdanja na srednjem Balkanu. Zapravo, zasluga ne pripada samo Turcima. Tvrđavu su gradili Rimljani, Vizantinci, kao i Srbi. Ona je rušena i obnavljana više puta, a konačan izgled su joj dali Turci 1723. godine.

Turci su za izgradnju tvrđave angažovali oko 40 kamenorezaca iz Carigrada, i oko 400 zidara iz Niša i niške okoline. Prostor na kojem su gradili utvrđenje, prepoznali su kao važan strateški položaj. Osim korisnog, sazidali su i krajnje lepo zdanje. Sa spoljne strane, tvrđava je bila okružena rovom koji se u slučaju potrebe punio vodom iz Nišave.

Osnova tvrđave je poligonalna sa osam bastionih terasa i četiri velike kapije – Stambol, Beogradskom, Vidinskom i Velikom kapijom.

Osim dobro očuvanih kapija i zidina, na tvrđavi možete pogledati i mnoge druge znamenitosti – hamam (tursko kupatilo), barutane, Bali-begovu džamiju, spomenik knezu Milanu Obrenoviću i oslobodiocima Niša, i još mnogo toga.

Danas, niška tvrđava je spomenik kulture od velikog značaja. Takođe, tvrđava je domaćin mnogih kulturnih i umetničkih događaja.

SLIKA223 Najlepše tvrđave Srbije (2. deo)

I jugoistočna Srbija ima svog kandidata

Užička tvrđava

Tvrđava u Užicu izgrađena je na visokoj oštroj steni koja se strmo spušta u reku Đetinju. Upravo Đetinja okružuje tvrđavu sa tri strane i onemogućava prilaz istoj.

Prema istorijskim podacima, tvrđava je podignuta u drugoj polovini XIV veka, kako bi štitila Užice i karavanski put koji je povezivao Moravsku dolinu sa Bosnom i Hercegovinom, obalom Jadranskog mora, ali i Dubrovačkom republikom.

Užičku tvrđavu čine tri visinski različita dela: citadela na vrhu sa glavnom kulom, Srednji grad i Donji grad sa Vodenom kulom.

Nekada moćne i značajne kamene utvrde danas su obrasle sitnim rastinjem, i teško je odgonetnuti kakva se lepota, u stvari, tu krije.

Danas, užička tvrđava predstavlja jednu od turističkih atrakcija na kojoj se ponekad, tokom letnjih večeri, postavi improvizovano pozorište. Uz mesečinu i reflektore, tvrđava izgleda prosto neopisivo.

SLIKA38 Najlepše tvrđave Srbije (2. deo)

Užičke gore list

Izvori fotografija: forum.burek.com, panoramio.com, superodmor.rs

Prethodni tekst iz serijala “Najlepše tvrđave Srbije” možete pronaći ovde.


Jovana Stojmenović čvrsto veruje u osobine horoskopskog znaka škorpije, i često se poziva na iste. Uglavnom je racionalna, mada se ponekad zagubi u sopstvenim mislima i beleškama. Nedavno je krunisana za internacionalnu dragu Savetu.

Editors choice