Ukoliko ste putovali sa nama prethodna dva puta, rado ćete spakovati kofere još jedanput! Obišli smo gotovo sve oblasti u Srbiji, ali i ovoga puta nudimo nešto lepo i interesantno. Pa, uputimo se na naredne tri destinacije!

Grad cara Lazara

U gradu Kruševcu, na ušću Rasine u Zapadnu Moravu, opasana debelim kamenim zidinama i odbrambenim kulama, izgrađena je krajem XIV veka prestonica cara Lazara. Sudeći po istorijskim činjenicama, izgradnja ovog utvrđenja bila je dobra strateška ideja. Naime, car Lazar se za izgradnju u Kruševcu odlučio jer je ovaj grad bio udaljen od svih potencijalnih nadiranja turske vojske.

Ono što je interesantno za grad cara Lazara, ili Šaren grad (od turskog Aladža Hisar), jeste to što je izgrađen na relativno pristupačnom terenu, za razliku od dotadašnjih tvrđava koje su bile građene na teško dostupnim mestima. To nam potvrđuju ostaci srednjovekovnog grada koji se nalazi u užem centru sadašnjeg Kruševca.

Utvrđenje je građeno po modelu vizantijske i srpske odbrambene arhitekture i pretpostavlja se da je kompleks podignut u dve faze – “mali grad” i “veliki grad”. Takođe, u okviru kompleksa se nalazi dvorska crkva posvećena svetom Prvomučeniku Stefanu, poznata kao Lazarica.

Danas je od grada ostalo vrlo malo ruševina – delovi jedne kule donžona, kroz koju se u grad ulazilo i jedan deo gradskog zida.

Unutar kompleksa Lazarevog grada, smešten je i Narodni muzej, čiji fond obuhvata oko 22,000 predmeta.

SLIKA131 Najlepše tvrđave Srbije (3. deo)

Ostaci tvrđave u Kruševcu

Golubačka tvrđava

Golubačka tvrđava se nalazi na desnoj obali Dunava, na samom ulasku u Đerdapsku klisuru. Tvrđava je sagrađena na stenovitim padinama manjeg uzvišenja, na kraju Homoljskih planina. Tačna godina izgradnje Golubačke tvrđave nije poznata u istoriji, ali prvi pisani dokument u kojem se ona pominje datira iz 1335. godine.

Tvrđava je podeljena na Unutrašnje i Spoljašlje utvrđenje i čini je devet masivnih kula, visine do 25 metara, koje su međusobno povezane bedemom i raspoređene tako da brane grad, kako sa kopna tako i sa vode.

Postoji nekoliko legendi o nastanku imena Golubac, a jedna od njih je da je u glavnoj Šešir kuli, koja dominira gradom, bila zarobljena vizantijska princeza Jelena. Princeza je svoju samoću i tugu ublažavala gajeći golubove, po čemu je kasnije grad i dobio ime.

Danas je Golubačka tvrđava obrasla rastinjem, unutrašnji drveni prilazi kulama su truli, pa je posmatranje tvrđave bezbedno samo spolja, odnosno sa vode. U budućnosti se planira izmeštanje dela magistralnog puta koji prolazi kroz Golubačku tvrđavu, kao i osvetljenje ovog jedinstvenog utvrđenja na Dunavu.

SLIKA226 Najlepše tvrđave Srbije (3. deo)

Golubačka lepotica

Vršačka kula

Vršačka kula je utvrđenje na Vršačkom bregu iznad grada, koje datira iz XV veka. Naime, Vršac se prvi put pominje 1427. godine, u pismu kralja Žigmunda, pod imenom Podrvšan, koji ukazuje da se naselje nalazilo ispod vrha planine. Kulu je, po istorijskim pretpostavkama, podigao Đurađ Branković, a to dokazuje i arhitektonska sličnost između Vršačke kule i Smederevskog grada.

Od celog kompleksa najočuvanija je Donžon kula, koja ima pravougaonu osnovu sa ulazom na spratu. Do ulaza se dolazi stepenicama koje se lako mogu skloniti u slučaju opasnosti.

Ovaj spomenik kulture od velikog značaja rekonstruisan je u nekoliko faza u proteklih par godina.

SLIKA39 Najlepše tvrđave Srbije (3. deo)

Zlata vredan spomenik u Banatu

Izvori fotografija: glassrbije.org, panoramio.com, econsider.org

Prethodne tekstove iz serijala “Najlepše tvrđave Srbije” možete pronaći ovde.


Jovana Stojmenović čvrsto veruje u osobine horoskopskog znaka škorpije, i često se poziva na iste. Uglavnom je racionalna, mada se ponekad zagubi u sopstvenim mislima i beleškama. Nedavno je krunisana za internacionalnu dragu Savetu.

Editors choice