Poreklo

Veruje se da zasluge za tradiciju popodnevnog čaja pripadaju Ani, sedmoj vojvotkinji od Bedforda, koja je živela početkom 19. veka. U to vreme je bilo uobičajeno da se večera služi dosta kasno, obično oko 21h, pa je vojvotkinja bila gladna u kasnim popodnevnim časovima. Kako bi odagnala glad, naručivala bi da joj u sobi posluže čaj, hleb i puter i kolače. Ovo se smatralo sjajnom idejom, pa je postala naširoko prihvaćena i podnevni čaj je rođen.

Popodnevni čaj danas

Služenje popodnevnog čaja je evoluiralo tokom godina i danas se uglavnom održava kao tradicija u prestižnim hotelima i specijalizovanim čajdžinicama širom sveta. Većina njih služi popodnevni čaj od oko 15-16h do 18h.

Square Nine je prvi i jedini beogradski hotel koji služi kompletan popodnevni čaj, svakog dana od 16 do 18.30h.

Drinking tea Ne postoji ritual koji je više britanski od služenja i ispijanja popodnevnog čaja

Ne postoji ritual koji je više britanski od služenja i ispijanja popodnevnog čaja

Pravilno služenje popodnevnog čaja

Popodnevni čaj tradicionalno počinje mini sendvičima sa različitim ukusima – sa dimljenim lososom, krastavcem, jajima i senfom. Zatim idu scones – čuveno britansko pecivo, koje se jede sa džemom i puterastim kremom, a na kraju dolaze kolači i torte. Varijacije u Britaniji mogu uključivati mafine, tost hleb, a u Škotskoj čak i jaja i slaninu.

U Square Nine-u, popodnevni čaj se služi tradicionalno, u lobiju i restoranu hotela, na trodelnom stalku i sa neograničenim dopunama čaja. Ponuda je za dve osobe, a cena je 2,900 RSD.

Rezervišite odmah: 011/3333 510 restaurant@squarenine.rs

Editors choice