Tri sporty chic načina da nosiš patike ovog proleća kao Nina Seničar

Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Zašto je odluka da životu uvek kažeš “Da” najbolja odluka koju možeš da doneseš? (BLOG)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

Nedelja dizajna Matera

Nedelja dizajna Matera

Ukoliko niste nikada bili ljubitelj keramike, možda je ipak vreme da proširite svoje vidike i okrenete se prelepoj umetnosti zvanoj dizajn keramike, jedinstvene i neponovljive.

Posude neobicnog dizajna Nedelja dizajna Matera

Posude neobičnog dizajna

“Matera” (mater lat. majka; terra lat. zemlja) je godišnja reprezentativna izložba unikatne upotrebne i dekorativne keramike koju prate raznovrsni programi vezani za ovaj segment dizajna u Srbiji. Pored predavanja o tradicionalnom i savremenom pristupu keramici za stručnu i laičku publiku, te prodajne izložbe unikatnih predmeta, Nedelja dizajna keramike obuhvata i promociju pedagoškog rada keramičara sa decom iz beogradskog “Svratišta”, u okviru redovnog programa uključivanja ranjivih grupa u zajednicu kroz kreativnu saradnju. Trodnevnu radionicu u DKC Majdan vodi akademska vajarka Marija Milin.

Predstavljajući jednu od najstarijih i najatraktivnijih grana umetnosti u njenoj autentičnoj atmosferi, od istorijskih i teorijskih postavki, preko postupaka izrade predmeta do prezentacije savremenih umetničkih praksi. Nedelja dizajna keramike “Matera” ove godine donosi i pregled aktuelnih zbivanja iz Japana, zemlje sa bogatom keramičarskom tradicijom i uzbudljivim inovacijama. Uz projekcije dokumentarnih filmova i izložbu fotografija “Japanska keramika danas, harmonija dizajna i umetnosti od lokalnog do univerzalnog”, o japanskoj keramici u Narodnom muzeju govoriće poznata keramičarka Ljubica Jočić Knežević, na predavanju “Analiza savremene japanske keramike – Kontemplativnost-Rafiniranost-Znanje-Iskustvo-Eksperiment”.

Posude od gline Nedelja dizajna Matera

Posude od gline

U Kući kralja Petra javnu prezentaciju rada sa glinom održaće nagrađivani keramičar Radenko Adnađ, u performansu “Točak života pokreće točak” kojim će publici približiti tradicionalni istočnjački proces oblikovanja predmeta na grnčarskom točku – “kako se ni iz čega”, iz grumena zemlje, gline, oblikuje posuda, koja je milenijumima prisutna u svakodnevnoj upotrebi.

Prva Nedelja dizajna keramike, održana aprila 2012. godine, po prvi put je okupila 31 autora svih generacija, koji su na petodnevnoj prodajnoj izložbi predstavili izvanrednu raznovrsnost dizajna i postupaka, izrade unikatnih i upotrebnih predmeta od keramike. Keramičari su držali inkluzivne radionice za mešovite grupe dece sa posebnim potrebama i dece sa radionice vajanja “Svet zemlje”, čiji su radovi takođe predstavljeni na prodajnoj izložbi, dok su prikupljena sredstva uložena u nastavak rada kreativnih radionica dece sa posebnim potrebama i kao podsticaj daljim procesima inkluzije. Predavanje o svom odnosu prema zemlji, oblicima i oblikovanju držao je Božidar Mandić.

Ove godine će se takođe održavati radionice za decu iz svratišta i ono što će ove godine ovu manifestaciju učiniti još lepšom jeste prilika koja će se pružiti toj deci – da budu nagrađivani najbolji, i to tromesečnim kursom edukacije o keramici, od strane Art Komune. Pored same izložbe i nagrađivanja, biće i performansi, predavanja o japanskoj keramici i dizajnu.

Ono sto niste znali Nedelja dizajna Matera

Ono što niste znali

Keramika – kao jedna od najstarijih umetnosti, možda će vam zvučati neverovatno, ali vuče korene iz Srbije, tačnije iz predgrađa zvanog Vinča, nadomak Beograda, koje se smatra jednim od prvih arheoloških nalazišta. U tom našem čuvenom nalazištu koreni keramike – da ih tako nazovemo – naziru se na osnovu pronalaska hiljade figurina, figurica u ljudskom obliku i različitih oblika mitskih bića. Iako ste mislili da su Japan i Evropa tvorci keramike, možemo se pohvaliti da se i naša zemlja može svrstati u male pronalazače ovako lepe i vredne umetnosti. Ukoliko niste imali prilike da posetite ovo arheološko nalaziše – iskoristite priliku, ili posetite izložbu vrednu svakog minuta vašeg života.


Alex Anđelković – Zaljubljenik u umetnost, kad god ima priliku želi da podeli svoje impresije sa drugima, da zaintrigira druge da je makar malo zavole. Umetnost – “Čaroban svet” – njena definicija.

Editors choice